Autodelen met je buren

Je kan privéwagens onderling delen met buren, vrienden en collega’s. Er bestaan hiervoor verschillende autodeelsystemen waarbij je (met of zonder wagen) kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen.

Bij particulier kostendelend autodelen bepaalt de werkelijke kost van de wagen (zoals verzekering, afschrijving, onderhoud) de kilometerprijs. Dit particulier autodelen heeft een informeel karakter, zo regelen bijvoorbeeld gebruiker en eigenaar onderling de sleuteloverdracht. Je wordt door de organisaties ondersteund in opstart, promotie en je beschikt over een reservatietool. Je hoeft slechts één keer lid te worden.

Cozywheels

Bij Cozywheels beperk je je groepje tot veelal één of enkele wagens en regel je de instap en administratie onderling in je groep.

Dégage!

Bij Dégage deel je binnen één open groep en komen er meer en meer auto's ter beschikking voor alle leden. De administratie gebeurt grotendeels door Dégage!

Partago

Partago is een coöperatie die zowel eigen wagens aankoopt (en dus ‘eigendom’ zijn van alle aandeelhouders) als wagens van particulieren ter beschikking stelt. 

Bij Partago kijk je eerst samen welke nieuwe (elektrische) wagen de vloot kan gebruiken. Je koopt de wagen, steekt deze in de vloot en doet bijgevolg afstand van de wagen. Net zoals de andere leden van Partago leen je andere deelauto’s in je buurt maar krijg je wel een financiële compensatie. 

Aan marktprijs via online platform

Op het vraag- en aanbodplatform Getaround bepaalt de eigenaar zelf de prijs van zijn wagen. Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, verzekering en pechbijstand. Je gaat per reservatie een contract aan en je betaalt per rit (per tijd en/of per kilometer). Een beetje zoals Airbnb maar dan met deelwagens.