Terras ontharden

Tegelwippen

Terras ontharden

Een terras kan een groot deel van onze tuin innemen. Maar is dat wel nodig? Waarom gaan we niet voor minder, maar beter terras?

Pak je terras aan

Ga voor kleiner en gezelliger

Ben je bereid om kleine aanpassingen aan je terras te doen? Dan adviseren we je om de randen af te knabbelen.

Hoe? 

  1. Markeer de zone die jij het waardevolst vindt. Zon en schaduw zullen allicht een rol spelen in je keuze.
  2. Plaats je tuinmeubilair op die zone en reken nog een omloopzone van 1 meter bij. Alles wat ruimer is, mag weg (inclusief eventuele funderingen).
  3. Indien nodig kan je nog een nieuwe boord plaatsen. Die boord zorgt ervoor dat de nieuwe randen niet verzakken.
  4. Tot slot kan je de teruggewonnen ruimte invullen met plantvriendelijke en waterdoorlatende aarde. Je bent nu klaar om je tuin nog (meer) te vergroenen.

Pas een groenvlak in

Grijp je liever niet in aan de randen van je terras, dan kan je ervoor kiezen om een plek grijs in te wisselen voor groen. Kies de plek die het minst gebruikt wordt of de plek waar het groen voor meer plezier zal zorgen. Vanaf een oppervlakte van 0,5 m² heb je plaats genoeg voor kruiden, bloemen of zelf een middelhoge struik.

Wist je dat terrastegels snel opwarmen als de temperatuur stijgt. Planten in de omgeving zorgen voor verkoeling. Ook een gevel kan heel warm worden. Een goed ontwikkelde klimplant zorgt voor sterke verkoeling in de woning. Waarom een dure en energievretende airco plaatsen als een goedkope plant een even goed resultaat kan hebben?