Taxi

Voor het uitbaten van een taxidienst of dient voor ceremonievervoer heb je een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer nodig van de stad of de gemeente waar je gevestigd bent.

De vergunning is 5 jaar geldig in heel Vlaanderen. Wil je een standplaats voor je taxi dan heb je eveneens een machtiging nodig

Bestuurders van taxi’s moeten verplicht (sedert 1 juli 2020) beschikken over een bestuurderspas.

Vergunning voor straattaxi

Met een vergunning voor straattaxi mag je in heel Vlaanderen uw taxidienst uitbaten. De vergunning is niet beperkt tot exploitatie in (of vanuit) de gemeente waar het aangevraagd werd.

Machtiging voor standplaatstaxi

Als je een standplaats wil in en stad of gemeente vraag je, naast je vergunning, een aparte machtiging aan bij de stad of gemeente waar de standplaatsen liggen van waaruit je de taxidienst wil exploiteren.

Bij het aanvragen van een machtiging dien je eerst en vooral ook te beschikken over een vergunning voor straattaxi.

Ceremonieel Vervoer

Voor vervoer in het kader van een ceremonie (trouw, begrafenis, doop…) dien je te beschikken over een vergunning voor straattaxi en stel je bijkomend een schriftelijke overeenkomst voor min. 3u met de klant op.

Bestuurderspas

Als taxibestuurder dien je te beschikken over een bestuurderspas. Deze vraag je aan in de stad of gemeente waar je gedomicilieerd bent. Als je niet in het Vlaams Gewest woont, mag je zelf kiezen in welke stad of gemeente je jouw pas aanvraagt.

Kosten

De vergunning wordt afgeleverd tegen een jaarlijkse retributie van €250 of €350 per vergund voertuig. Dit bedrag is afhankelijk van de euronorm van de wagen.

Voor een machtiging voor standplaatstaxi betaal je in stad Menen een retributie van €50.