Elektrisch voertuig laden

Elektrische voertuigen raken meer en meer ingeburgerd, ook in onze stad. Voor het laden van deze voertuigen gelden evenwel enkele regels. Deze zetten we hier even op een rij:

  • Laadpunten waarbij een kabel over het openbaar domein dient gelegd te worden zijn niet toegestaan in onze stad (conform artikel 50 Algemene Politieverordening).
  • Ook andere toepassingen, zoals laadmatten, speciale kabelgoten of laadpunten met een uitschuifbare arm, waarbij de kabel over het openbaar domein dient gelegd te worden zijn niet toegestaan.

Er is namelijk geen garantie dat een comfortabele en veilige doorgang voor fietsers en voetgangers (en mindermobielen) steeds gewaarborgd kan blijven.

Het is aangewezen om het laadpunt te installeren op eigen terrein, zowel thuis als op het werk (oprit, garage, carport, privéparking…).

Informatie over plaatsen laadpalen

Indien een privaat laadpunt niet mogelijk is kan je een publieke laadpaal aanvragen. Er wordt gestreefd naar een maximale wandelafstand van 250 meter als voldaan is aan de nodige voorwaarden. Een aanvraag indienen kan via het online loket van de Vlaamse Overheid.

Vraag hier een publieke laadpaal aan

Er zijn al verschillende laadpalen in de stad geplaatst, zowel proactief als na verzoeken van burgers. Deze palen variëren van normale tot ultrasnelle laders en zijn zowel semi-publiek als publiek. Op de kaart hieronder kun je alle laadpunten in Vlaanderen en in het bijzonder op ons grondgebied bekijken. 

Meer informatie over dit onderwerp?