Beschikbare panden

“De stad Menen biedt met het project OnderMenen starters een unieke kans om interessante handelspanden aan voordelige tarieven te betrekken. Eigenaars van die panden vermijden op hun beurt leegstandsbelasting én onze lokale handel vaart wel bij nieuwe initiatieven op en in de buurt van onze voornaamste handelsassen. Daarom zetten we OnderMenen met nieuwe raamstickers opnieuw in de markt”, zegt schepen van lokale economie Virginie Breye.

Eigenaars van een leegstaand handelspand kunnen zich via www.menen.be inschrijven op de stedelijke database ‘OnderMenen’. Zo stellen zij hun pand aan een lage gebruiksvergoeding ter beschikking van beginnende ondernemers.

Schepen van huisvesting Renaat Vandenbulcke legt uit: “Zodra een handelspand voldoet aan de voorwaarden en in onze database ‘OnderMenen’ wordt opgenomen, bekomt de eigenaar een vrijstelling voor 1 jaar op de leegstandsbelasting. Als het gedurende 6 maanden ononderbroken in gebruik is, dan schrappen we het handelspand uit onze leegstandsregisters. De huurder moet wel minstens 8 uur per week open zijn. De maandelijkse gebruiksvergoeding werd vastgesteld door de gemeenteraad en bedraagt afhankelijk van de oppervlakte van het pand en de duur 150 euro tot 900 euro.”

De stedelijke dienst lokale economie staat klaar om starters te begeleiden. “Dit project biedt een unieke kans om bepaalde handelspanden in ons handelscentrum te revitaliseren. En er zitten toch wel een aantal interessante panden op of langs onze voornaamste handelsassen die voorheen prima draaiden. Startende ondernemers komen bovendien ook in aanmerking voor onze Start&Go cadeaubon om zo vol inspiratie een echte kick-start te geven aan hun zaak in onze stad”, voegt schepen Breye er nog aan toe.