Wereldraad Menen strikt David Van Reybrouck

Gepubliceerd op Woensdag 05 mei 2021

‘Wereldraad Menen baant zich een weg naar een centralere plaats in de stedelijke dynamiek’, zegt Herman Ponnet, schepen van Ontwikkelingssamenwerking. ‘De Wereldraad gelooft dat het door zijn thema’s Menenaars van alle leeftijden op een heel eigen manier kan prikkelen. We geloven ook dat de werking van de Wereldraad – eens dat de crisis is gaan liggen – mensen kan samenbrengen. Daarom zullen we sprekers uitnodigen die mensen uit Menen (en daarbuiten) een boeiende avond kunnen bezorgen.’

De eerste spreker komt op maandag 15 november, naar CC De Steiger.  ‘We vinden het van belang om perspectief te bieden. De coronacrisis is nog niet voorbij, maar we willen stilaan de wereld na corona beginnen vormgeven en binnen handbereik brengen’, zegt schepen Ponnet.

‘Met de eerste spreker willen we ook de toon zetten,’ zegt de schepen. ‘Het moest iemand zijn die het verlangen en de ambitie van de Wereldraad om een motor te zijn in de stedelijke dynamiek, verpersoonlijkt. We zijn achter de schermen een paar maanden bezig geweest om de spreker die we in gedachten hadden, naar Menen te lokken. Het is David Van Reybrouck.’ Over het vervolg van de avonden met sprekers wordt binnenkort gecommuniceerd.

Meneer Van Reybrouck is een zeer veelzijdige Vlaamse intellectueel. Hij is archeoloog, journalist, opiniemaker... Hij is vooral ook schrijver van het koloniale verleden van België en Nederland. Zijn boek over Congo, een kanjer van 700 bladzijden, is een klassieker geworden.

‘Ik lees graag boeken over geschiedenis’, zegt Ponnet. ‘Wat mij heel erg bevalt aan de boeken van Van Reybrouck is dat hij niet alleen wetenschappelijke naslagwerken laat spreken. Nee, hij verlaat ook vaak de bibliotheek om in het echte leven getuigen op te zoeken, al wonen ze in een onherbergzaam dorp. In zijn boeken geeft hij die mensen een stem. Het brengt authenticiteit en levendigheid in zijn boeken die me erg aanspreekt.’

Evenzeer als de kennis die deze grote intellectueel heeft verzameld, is het ook de manier waarop hij de dingen brengt en de manier waarop hij in het leven staat. ‘Ik herinner me dat hij een paar jaar geleden te gast was in het programma Zomergasten op de Nederlandse televisie. Drie uur lang mocht David Van Reybrouck spreken over de zaken die zijn leven hebben gekleurd. Dat was een memorabele televisieavond. Het concept voor de avond waarop hij onze gast is, ligt nog niet vast, maar ik ben er vrij zeker van dat het opnieuw een heel bijzondere avond kan worden. Ik raad de mensen aan om snel hun tickets te bestellen. Dat kan vanaf september,’ besluit schepen Ponnet.

Herman Ponnet