Voordelen van warmtepompen als alternatief voor traditionele verwarming

Gepubliceerd op Dinsdag 14 november 2023

Gaskachels, houtkachels en mazoutkachels zijn tegenwoordig nog veelgebruikte methoden om een huurwoning te verwarmen, maar ze brengen aanzienlijke problemen met zich mee. Volgens Wonen in Vlaanderen moet er voor deze verwarmingsmethoden toevoerlucht voorzien worden om de aanvoer van zuurstof voor de verbranding te verzekeren.

Dit gebeurt door een niet afsluitbaar gat te maken in de gevel of in een deur. Echter, het maken van een dergelijk gat naar buiten vermindert niet alleen het comfort voor de bewoners, maar maakt ook het Energieprestatiecertificaat (EPC) een stuk slechter.

Alternatief: Warmtepomp Lucht-Lucht 

Een warmtepomp lucht-lucht kan een efficiënt alternatief zijn. Deze type warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron om de binnenlucht te verwarmen of te koelen. Voor de plaatsing ervan is niet veel kap- en breekwerk nodig, waardoor het in vele gevallen voordeliger uitkomt dan een centrale verwarming met een gascondensatieketel.

Voordelen van Warmtepomp Lucht-Lucht

  • Energiezuinig en Hoog Rendement: Een warmtepomp lucht-lucht levert meer warmte dan het verbruikt, wat het een energiezuinige keuze maakt.
  • Milieuvriendelijk: Deze warmtepomp stoot minder CO2 uit dan een gaskachel en maakt gebruik van hernieuwbare energie uit de lucht.
  • Veiligheid: Geen risico op gaslekken, koolmonoxidevergiftiging of brand, wat vaak een zorg is bij traditionele kachels.
  • Comfort: Het systeem kan zowel verwarmen als koelen, en regelt bovendien de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Subsidies en premies

Wist je dat je een gemeentelijke premie en de Vlaamse Mijn VerbouwPremie kan aanvragen voor het installeren van een warmtepomp in jouw huurwoning?

Contacteer ons voor meer info