Stad Menen bezorgd over nieuwe net Hoppin van De Lijn

Gepubliceerd op Vrijdag 05 januari 2024

Vanaf 6 januari stapt De Lijn over op Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid. “Hoewel we zeker een aantal positieve punten zien in het vervoersplan van De Lijn, zijn we als stad toch enigszins bezorgd over de uitrol van dat nieuwe net. Omdat Hoppin volgens ons niet meer aan alle vervoersnoden in Menen, Lauwe en Rekkem beantwoordt”, zegt schepen van mobiliteit Patrick Roose.

Schepen Roose licht toe: “In de laatste vervoerregioraad gaf De Lijn toe dat bijvoorbeeld het aanbod voor gebruikers in Rekkem Paradijs/Croisé met bestemming Kortrijk niet voldoet aan de definitie van combimobiliteit die ze vooropstelde. De Lijn beloofde dit mee te nemen bij de eerste evaluatie van het vervoersplan. Ondertussen zochten we als stad ook naar enkele tussentijdse, ondersteunende oplossingen. Zo plaatsen we deze week plaatsen extra fietsbeugels bij de bushalte Rekkem-kerk, zodat busreizigers - zoals schoolgaande jongeren - met bestemming Kortrijk hun fiets daar veilig kunnen stallen. Daarnaast bekijken we samen met onze zorgdiensten hoe we beschikbaar kunnen zijn voor onze minder mobiele inwoners waar de bushalte te ver komt te liggen. Die capaciteit is echter enkel te organiseren op reservatie en is beperkt.”

Hij vervolgt: “Ook de inwoners van de Bloemenwijk, Koekuit en Nieuwe Tuinwijk zullen vanaf zaterdag enkel nog bushaltes op de Ieperstraat kunnen gebruiken. Dus vaak zullen inwoners ook hier gedwongen zijn om met de fiets naar de bushalte te komen. Tevens baart de afstemming van de dienstregeling op de lestijden van het secundair onderwijs in Menen ons zorgen. Alle opmerkingen die ons bereiken zullen we blijven delen met De Lijn, als we ergens bijkomende fietsbeugels dienen uit te rollen zullen we proberen kort op de bal te spelen,” vervolgt schepen Roose.

“Tegelijkertijd erkennen we als stad de positieve aspecten van het vervoersplan, waaronder een hogere frequentie aan de bushaltes in op de hoofdassen (ter compensatie van de stadsbus), uitbreiding van het Flex-aanbod naar bushalten rond Lageweg/Betlehem en Pronkwindestraat/Paddestraat, en de avondbediening op de hoofdassen. Daarnaast konden we als stad het oorspronkelijke plan om de bushaltes in Ons Dorp en Rekkem Croisé/Paradijs volledig te schrappen, voorkomen,” voegt schepen Roose toe.

“We blijven dus in gesprek met De Lijn om de dienstverlening te verbeteren en de belangen van al onze inwoners te behartigen, in de hoop dat De Lijn na eventuele bijsturingen nog beter op alle vervoersnoden kan anticiperen,” sluit schepen Roose af.

Goed om weten: een flexibus reserveren kan via de Hoppinapp, via hoppin.be of via 0800 12 2 12 (gratis nummer). Vragen of opmerkingen over de dienstregeling van De Lijn? Neem contact op met De Lijn via ‘Vragen & Contact’ op delijn.be of via 070 220 200 (€ 0,30/min).