Sociale integratie voor nieuwkomers

Gepubliceerd op Maandag 14 juni 2021

Stad Menen zoekt bedrijven, zorginstellingen of organisaties van verenigingen die hun deuren willen openzetten voor nieuwkomers om hen vrijwilligerswerk of een taalstage aan te bieden.

STOEL4

De Vlaams minister van Samenleven heeft samen met het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) 26 projecten geselecteerd om nieuwkomers te helpen met hun sociale integratie. STOEL4 is daar één van. De partners van STOEL4 zijn Huis

van het Leren, Refu Interim en het Agentschap van Integratie en Inburgering. STOEL4 wordt intergemeentelijk georganiseerd met Menen, Harelbeke, Wevelgem en Wervik. Het project wil nieuwkomers helpen om een netwerk op te bouwen door hen vrijwilligerswerk

en taalstages op maat aante bieden en hierdoor ook hun zelfredzaamheid te doen groeien.

Refu interim

Refu Interim gaat de anderstaligen begeleiden richting vrijwilligerswerk. Zowel de vrijwilliger als de organisatie krijgt daarbij steun. De vrijwilligers krijgen vorming op maat vooraleer ze opstarten. De organisatie wordt klaargestoomd om deze bijzondere vrijwilligers op te vangen.

Huis van het leren

Huis van het leren gaat op zoek naar plaatsen waar nieuwkomers tijdens een taalstage of kennismakingsstage met het bedrijf kunnen werken aan het verbeteren van hun Nederlands. Het doel: hun persoonlijk netwerk kunnen uitbreiden door in gesprek te gaan met Nederlandstaligen.