Snoezelbos met 2.000 bomen in Volkslaan

Gepubliceerd op Dinsdag 19 mei 2020

Stad Menen stelde een ambitieus meerjarenplan op. Het doel is een stad die groener en klimaatvriendelijker is. “Daarom wil de stad in de volgende 5 jaar 1 boom per inwoner planten”, zegt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose. “Het bebossingsproject beginnen we in de Volkslaan in Menen, waar we 2.000 bomen in dichte bebossing willen planten.”

“We kozen voor de Volkslaan door de onmiddellijke nabijheid van ons Andante en De Pelikaan, twee zorginstellingen op maat. Daarom wordt dit nieuwe stukje natuur ‘een snoezelbos’. Een snoezelbos is een bos waar gewaarwording en beleving van natuur centraal staan. Om van het snoezelbos ook een fijne ontmoetingsplaats te maken, zullen we er ook zitbanken plaatsen. Het bos zal uiteraard voor iedereen toegankelijk zijn. Voor de omwonenden betekent dat een waardevolle groene plek binnen handbereik,” zegt schepen Roose.

Samen, met het woonzorgcentrum Andante en De Pelikaan hebben we het plan opgesteld (zie onder). De paden zijn heel toegankelijk, want twee meter breed. De zitbanken op de twee ontmoetingsplekken krijgen arm- en rugleuningen voor maximale ondersteuning. Op vraag van de medewerkers van De Pelikaan en Andante kiezen we ook voor de aanleg van een voetpad, met verschillende speciale ondergronden. Gewaarwording staat centraal.

Schepen Roose: “Onze Groendienst werkte een beplantingsplan uit met drie zones. De eerste zone heeft lage beplanting aan de buitenrand. De tweede zone heeft lage beplanting aan de binnenrand. De derde zone heeft hogere beplanting. Aan hoge dichtheid planten biedt meer kansen aan de biodiversiteit. We kiezen in het bijzonder voor bijvriendelijke planten: de tamme kastanje, de hondsroos, de rode bes, de veldesdoorn, de hazelaar, de meidoorn, de liguster, de kerselaar en de lijsterbes.”

De uitvoering van het project is voorzien tussen het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021.

Wie vragen heeft over het project of suggesties wenst te uiten, kan steeds contact opnemen met de Omgevingsdienst van de Stad Menen via milieu@menen.be of 056 529 375.

Plan van het snoezelbos
Vlaanderen is natuur

Het snoezelbos is een realisatie van Stad Menen met steun van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid