Schoolstraat in Aug. Debunnestraat & St. Jansmolenstraat

Gepubliceerd op Maandag 14 januari 2019

De stad wil samen met twee basisscholen in elkaars omgeving, De Kleine Prins (Aug. Debunnestraat) en Sint-Joris (St. Jansmolenstraat), actie ondernemen tegen de grote verkeersdrukte en bijbehorende onveiligheid in de respectievelijke schoolomgevingen.

Ingreep

Uit verschillende overlegmomenten bleek zowel bij de stad, omwonenden als de respectievelijke scholen een draagvlak te bestaan om het principe van de schoolstraat uit te testen. Na een lange testperiode is het schoolstraatprincipe nu als definitief voorzien. 

Startdatum: Vanaf 1 september 2021.

Afsluiting voor gemotoriseerd verkeer:

Schoolstraat
Het grootste deel van het gemotoriseerde verkeer zal, gedurende een beperkte periode twee maal per schooldag géén toegang hebben tot de volledige Aug. Debunnestraat en de St. Jansmolenstraat.

Deze straten worden afgesloten op volgende momenten: 

  • van maandag tot vrijdag tussen 8u10 en 8u40 ’s morgens 
  • van maandag tot donderdag 15u40 en 16u15 ’s avonds, behalve op woensdagavond. 
  •  op woensdag tussen 11u30 en 12u ’s middags 
  • op vrijdag tussen 14u45 en 15u15 

Het zijn de scholen zelf die instaan voor het afsluiten en terug openstellen van beide straten.  

Uiteraard zullen beide straten dan ook niet worden afgesloten tijdens schoolvakanties en op feestdagen.

Praktisch: 

De toegang tot de straten is voor de meesten dan ook sterk beperkt.  

Hulpdiensten 

Hulpdiensten zullen ten allen tijde toegang hebben tot deze straten.  

Bezoekers 

Diegene die tussen bovengenoemde momenten hun bestemming in de straat zelf hebben, wordt aangeraden om zich op duurzame manier van en naar hun bestemming te verplaatsen.  

Indien men toch zou opteren zich met de wagen te verplaatsen, kan men zich wenden tot de verschillende parkeermogelijkheden in de omgeving (Waalvest, Kerkomtrek, Kortrijkstraat). Van daaruit kan men dan te voet/ met de fiets naar de eindbestemming gaan.  

Zowel ouders, leerlingen, schoolpersoneel, leveringen als toevallige bezoekers en passanten kunnen tijdens schooldagen voor een beperkte tijd de Aug. Debunnestraat en de St. Jansmolenstraat niet binnenrijden. 

Buurtbewoners en bedrijvigheid 

Uiteraard hopen de scholen en de stad een positieve samenwerking met de buurtbewoners en bedrijvigheid gevestigd in de desbetreffende straten.  

Voor buurtbewoners en personeelsleden van bedrijven met parkeergelegenheid op eigen terrein in de desbetreffende straten biedt de stad de mogelijkheid aan alsnog binnen die beperkte momenten van afsluiting toegang te hebben tot de straten. Buitenrijden uit de straten is sowieso, voor iedereen, toegelaten maar dan wel stapvoets zonder dat men voetgangers of fietsers mag hinderen. 

OPGEPAST: Buurtbewoners en personeelsleden van bedrijvigheid in desbetreffende straten met parkeergelegenheid op eigen terrein kunnen pas stapvoets toegang nemen tot de straat  tijdens de momenten dat de schoolstraten afgesloten zijn, wanneer ze hun vergunning op nummerplaat voorleggen. Om dergelijke vergunning aan te vragen, moet men een aanvraagformulier invullen en terugbezorgen aan de dienst mobiliteit.  

Aanvraagformulier vergunning schoolstraten

INDIENEN AANVRAAGFORMULIEREN: 
  • Aanvraagformulieren worden bezorgd via mail (grondgebiedszaken@menen.be), persoonlijk (aan het onthaal van de technische dienst in de Yv. Serruysstraat 28) of via de post (t.a.v. dienst mobiliteit via postadres: Grote Markt 1, 8930 Menen) 

  • Teneinde de garantie te hebben een vergunning tot toelating te hebben bij de start van het schooljaar op 1 september 2021, moet het aanvraagformulier ten laatste 15 augustus 2021 onze diensten bereikt hebben.

  • Latere aanvragen worden nog steeds behandeld. Een tijdige aflevering kan dan evenwel niet meer gegarandeerd worden. 

Verdere vragen? 

Voor verdere vragen en/of opmerkingen rond dit proefproject kan u contact opnemen met: