Nieuw infopunt voor Bibliotheek Menen en CC De Steiger

Gepubliceerd op Vrijdag 15 december 2023
Nieuw infopunt voor Bibliotheek Menen en CC De Steiger

Wie deze maand een bezoek bracht aan CC De Steiger in Menen heeft het misschien al gemerkt: de aparte onthalen van de bibliotheek en het cultuurcentrum zijn samengevoegd tot één gezamenlijk infopunt. Schepen van cultuur Griet Vanryckegem ziet alvast veel voordelen: ‘Met dit gedeelde onthaal voor bib en CC creëren we meer duidelijkheid voor onze bezoekers: de nieuwe balie is het centrale aanspreekpunt waar men terecht kan met allerlei vragen over de verschillende diensten in het gebouw. Daarnaast betekent dit nieuwe infopunt ook een efficiëntie op het vlak van personeelsinzet en bevordert het de inhoudelijke samenwerking tussen de diensten.’

De onthaalmedewerkers van de bib en CC De Steiger volgden de voorbije weken bijscholingen om elkaars organisatie te leren kennen. “Wij moesten het uitleensysteem van de bib onder de knie krijgen, en de collega’s van de bib maakten kennis met ons ticketprogramma. Het is een hele uitdaging, maar zo leren we elkaar beter kennen en kunnen we de bezoekers van de bib en De Steiger nog beter helpen”, zegt Arne Vercamer – onthaalmedewerker van CC De Steiger en nu dus van het nieuwe infopunt. Ook de technische ploeg en de ICT-medewerkers van De Steiger en Stad Menen zetten zich hard in om alles logistiek mogelijk te maken.

Het gedeeld onthaal is iedere weekdag open van 8:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 19:00, en op zaterdag telkens van 9:00 tot 12:00.

Intelligente inleverkasten

Het gedeeld onthaal is niet de enige nieuwigheid in het gebouw. De bibliotheek investeerde dit jaar in ‘intelligente inleverkasten’, die het inleverproces van bibliotheekmaterialen aanzienlijk vergemakkelijken. Wie een boek wil terugbrengen naar de bib, plaatst het vanaf nu gewoon op een van de schappen en de inleverkast neemt het boek automatisch in. Is een boek gereserveerd voor de volgende klant, dan geeft de display aan dat het boek in de ‘reserveringsbus’ onderaan de kast moet. Leuk extraatje: alle materialen die in de kast staan, kunnen meteen ontleend worden door volgende leners. Je kan rustig snuisteren tussen de net binnengebrachte materialen en hoeft dus niet te wachten tot de materialen weer in de rekken worden geplaatst.

Archiefbezoek op afspraak

Ook het stadsarchief van Menen pakt uit met iets nieuws. Waar je vroeger enkel op maandag en donderdag terecht kon in de archiefleeszaal voor opzoekingen, wordt dit nu uitgebreid naar iedere werkdag. Er wordt wel gevraagd om vooraf je afspraakmoment te reserveren. Geïnteresseerden kunnen eenvoudig van thuis uit een afspraak inplannen door te surfen naar de website www.menen.be/adressen/archief en vervolgens door te klikken naar het online reservatieformulier.