Deerlijk, Harelbeke en Menen maken punt van mobiliteit

Gepubliceerd op Donderdag 08 december 2022

Een Hoppin- of mobipunt als instrument om combimobiliteit te stimuleren? Eén ding is zeker: het brengt verschillende vervoersmodi op één locatie bij elkaar en vereenvoudigt zo de reis(ervaring) van de gebruiker. Deerlijk, Harelbeke en Menen hebben dat als echte pioniers het snelst begrepen. Met de steun van Intercommunale Leiedal installeerden zij vier gloednieuwe verplaatsbare mobipunten, die deze week al in gebruik kunnen worden genomen.

De vier locaties die als eerste een mobipunt krijgen, zijn het Neuenkirchenplein in Deerlijk, Bavikhovedorp in Harelbeke, Lauweplaats en de Waalvest in Menen. De voordelen spreken alvast voor zich: meer duurzame verplaatsingen en minder autokilometers, aangezien je bij zo’n mobipunt makkelijk overstapt van deelfiets naar deelwagen - en omgekeerd - of op het openbare vervoer.

Een mobipunt brengt verschillende vervoersoplossingen bij elkaar. Op één locatie komen openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen samen. Die vervoersoplossingen worden aangevuld met een kwalitatieve infrastructuur (schuilmogelijkheid, fietsenstallingen, fietskluizen, lockers…), maar ook met een verscheidenheid aan functies zoals horeca, buurtsupermarkten, hersteldiensten, enzovoort. Naargelang de locatie kunnen het aanbod en de infrastructuur variëren.

“Een ideaal mobipunt bundelt drie kerntaken”, benadrukt Patrick Roose, schepen van Mobiliteit. “Een optimale beschutting voor het wachten op een overstap in het kader van combimobiliteit, digitale info en signalisatie over omliggende diensten om je tijdsbesteding en/of verplaatsing te optimaliseren, en veilige stallingen. Bovendien moet het punt bij grondige wegeniswerken verplaatsbaar zijn zonder het te beschadigen. Aan de Waalvest en straks ook op Lauweplaats zullen we het resultaat samen met onze inwoners mogen uittesten als volwaardig Hoppinpunt. Hiermee leggen we samen met de andere steden en gemeenten opnieuw een extra puzzelstuk voor de mobiliteit van de toekomst.” 

mobipunt