De Hygiënebox

Gepubliceerd op Dinsdag 04 oktober 2022

 “Persoonlijke hygiëne: voor velen vanzelfsprekend, maar voor anderen evengoed een dagelijks probleem. Op vraag van basisscholen ontwikkelde Huis van het Kind Menen de Hygiënebox. Met daarin tips over hoe het gesprek aangaan met ouders over de hygiëne van de kinderen, maar ook opdrachtjes, een werkboekje… op maat van kinderen. Via de basisscholen kunnen we hiermee nu aan de slag”, zegt schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq.

De Hygiënebox is dus een instrument dat gebruikt kan worden binnen het lessenpakket van de lagere scholen, ontwikkeld door Huis van het Kind Menen. In de box vindt men er zowel theoretisch tips voor leerkrachten, directie… als een praktisch gedeelte voor in de klas. Ook een draaiboek voor de leerkrachten en een spelboekje voor de leerlingen zit in de box. Elke leerling krijgt nadien een leuk basispakketje mee naar huis.

Er zijn 2 toolboxen gemaakt op maat van de leerlingen: eentje voor kinderen van het 1ste t.e.m. het 3de leerjaar en één voor het 4de tem 6de leerjaar.

Schepen Declercq: “We zijn vertrokken vanuit de vraag van de scholen, omdat basishygiëne zeer belangrijk is ook bij kinderen. Een gesprek aangaan met ouders hierover is niet zo evident. Daarom worden er 2 workshops voorzien voor leerkrachten waar men gesprekstechnieken en enkele handvaten meekrijgt.”

De boxen kunnen door de scholen en partners van Huis van het Kind Menen ontleend worden. De box ontlenen kan op donderdagnamiddag van 14u tot 18u via 0470 02 47 28 of huisvanhetkind@menen.be.

Het project is een samenwerking met verschillende partners vanuit Huis van het Kind: Stad Menen, CAW Zuid-West-Vlaanderen, Joetz, Logo Leieland en CLB Mandel & Leie.