De Academie voor Beeld van Menen en het collectief Petticoat Government vertegenwoordigen België op de Biënnale van Venetië, die op 20 april 2024 begint. Ze laten daar unieke vlaggen zien, gemaakt in een bijzondere samenwerking die persoonlijke expressie en gezamenlijke creativiteit combineert. Dit project, geleid door onder andere het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost en het volledige collectief van Pettitcoat Government, belichaamt een krachtig statement over verbondenheid en creatieve veerkracht.
Wat dit project zo bijzonder maakt, is het traject dat de Academie voor Beeld en het Projectatelier in het bijzondere heeft doorlopen. Het begon met inspirerende lezingen en een vruchtbare samenwerking tussen de studenten en het collectief Petticoat Government. Onder begeleiding van Yvan Derwéduwé, de ervaren kunstenaars Denicolai & Provoost, de betrokken architect Valentin Bollaert (Nord), en curator Antoinette Jattiot hebben de leerlingen en directie hun talenten gebundeld om deze unieke vlaggen te creëren.
Vanaf het eerste idee tot aan de uiteindelijke uitvoering was dit project een intensieve samenwerking. Elk detail werd zorgvuldig overwogen en uitgevoerd, met als resultaat een viering van gezamenlijke creativiteit en grensoverschrijdende samenwerking. Hoewel dit een mijlpaal is voor de Academie voor Beeld van Menen, overstijgt het project de grenzen van de academie en vertegenwoordigt het trots de stad Menen en haar inwoners en de ruime omgeving.
Deelname aan de Biënnale van Venetië is dan ook een unieke kans voor de academie en haar leerlingen om hun werk aan een internationaal publiek te tonen. Het benadrukt de kracht van lokale gemeenschappen om wereldwijd impact te hebben en dient als inspiratiebron voor toekomstige generaties kunstenaars en leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs (DKO).
Wat is de Biënnale van Venetië?
De Biënnale van Venetië is een van de oudste en meest prestigieuze kunstevenementen ter wereld. Het vindt om de twee jaar plaats in Venetië, Italië, en brengt een breed scala aan hedendaagse kunstvormen samen, waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur, film en meer. Het biedt geselecteerde kunstenaars van over de hele wereld de kans om hun werk te presenteren aan een internationaal publiek en stimuleert dialoog en uitwisseling tussen verschillende culturen en artistieke stromingen. De Biënnale van Venetië is een belangrijk platform voor het verkennen van actuele thema's en ontwikkelingen in de kunst en trekt jaarlijks duizenden bezoekers, van kunstliefhebbers tot professionals uit de kunstwereld.
Medeplichtigen Academie voor Beeld, Muziek & Woord Stad Menen (Projectatelier o.l.v. Yvan Derwéduwé) met Marina Balloy, Johan Behaegel, Sebastien Delepaut, Vesna Dodic, Katrien Jacques, Veerle Kimpe, Luc Nichelson, Rudi Onraedt, Linda Platteau, Patrick Vandaele, Rita Vandenbroucke, Klaas Verschoore en directeur Heidi Nolf.
We lieten een aantal van hen hieronder aan het woord!
Dag Nina, jij nam als Menenaar deel aan dit prestigieuze project. Kan je jezelf eens kort voorstellen?
Nina | Ik ben Nina Balloy, gehuwd met Tjeri en heb twee kinderen, Ewoud en Merel, ik ben geboren en getogen in Menen en woon er nog steeds.
Welke opleiding(en) heb je al gevolgd aan de academie?
Nina | Ik ging al op negenjarige leeftijd naar de tekenacademie in Menen. Ik heb tot aan mijn zestien jaar verschillende ateliers beeld gevolgd. Toen ging ik werken en kon ik helaas geen les meer volgen. Op mijn veertigste ben ik wel teruggekomen en heb ik negen jaar tekenkunst gevolgd en daarna ook nog eens schilderkunst. Nadien heb ik een paar jaar pauze genomen om daarna terug te keren in de nieuwe optie Projectatelier, want dat zag ik wel zitten. Ondertussen ben ik ook daar al terug vijf jaar bezig.
Welke rol speelde je in het project voor de Biënnale?
Nina | Met het atelier hebben we samen de vlaggen ontworpen en dan hebben Rita Vandenbroucke uit Wevelgem en ik de ontwerpen gestikt en afgewerkt. Zelf ben ik er een vijftal dagen volwaardig mee bezig geweest en dit telkens voor een paar uren per dag. Zowel thuis als in het atelier.
Dat was behoorlijk intens. Wat vind je er trouwens van dat de Academie heeft meegewerkt aan de Biënnale?
Nina | Een super gelegenheid om eens op een andere manier naar buiten te komen met onze creativiteit. Ik ben trots als student. Daarnaast ben ik ook onze leraar Yvan Derwéduwé enorm dankbaar. Dankbaar dat we die kans hebben gekregen om hieraan mee te kunnen werken.
Ook Patrick Vandaele uit Menen die eerst de volledige opleiding Beeldhouwen volgde bij Henk Delabie volgt nu al drie jaar Projectatelier.
Patrick, wat heb jij gedaan in functie van de Biënnale? Welke rol speelde jij in het project?
Patrick | Na de briefing van het collectief zijn wij met zijn allen gestart met het maken van een voorstelling van de situatie in Resia (Italië), namelijk de weergave van de Picknick op het bevroren meer in de Alpen op schaal 1/200. Iedereen kreeg een welbepaalde taak. In mijn geval was dit de kerktoren die nog net boven water uitsteekt. Tevens kon iedereen vlaggen en wimpels ontwerpen die zouden gebruikt worden tijdens het event op het meer als tijdens de Biënnale van Venetië zelf.
Hoeveel tijd ben met de opdracht bezig geweest?
Patrick | Na de lezing van Ivo Provoost (deel van het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost) van 20/12/2023 zijn we als atelier tijdens de wekelijkse lessen ermee bezig geweest tot 26 februari, dan heeft Ivo Provoost de vlaggen in ontvangst genomen, maar ik ging er ook thuis mee aan de slag.
Wat vind je ervan dat de Academie meewerkt aan de Biënnale?
Patrick | Voor mij en de ganse klas is dit natuurlijk een unieke kans om eens mee te werken aan een groot project. Misschien moeten wij met de klas ook eens een groot project uitwerken hier in Menen.
Ben je trots dat je als student meegewerkt hebt aan de Biënnale en wat was voor jou de grootste meerwaarde van het vlaggenproject?
Patrick | Natuurlijk, ik heb geleerd dat wij met een diverse groep qua opleiding en achtergrond door een collectieve inspanning tot een mooi resultaat kunnen komen.
Ook Vesna Jovanovic Dodic, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië, maar ondertussen al 24 jaar woonachtig te Menen werkte mee aan het vlaggenproject.
Vesna | Ik ben al meer dan 30 jaar met kunst bezig. In Belgrado studeerde ik kunst en bijna 15 jaar geleden volgde ik al even keramiek op de academie te Menen bij Lieven Boucquet. Nu zit ik voor het eerste jaar in het Projectatelier waar we konden deelnemen aan het ‘Vlaggenproject’.
Wat was jou inbreng en hoe heb je het beleefd?
Vesna | Het was spannend om een schaalmodel te maken om zo de impact van de vlaggen in te kunnen schatten. We creëerden ook de verschillende vormen van de vlaggen die daarna op de academie door ons atelier zijn gerealiseerd. Voor mij was het een prachtige ervaring om samen te werken met begeleiding van onze mentor Yvan Derweduwe ...
Wat bleef je het meest bij van het project?
Vesna | Ik ben trots om deel uit te maken van het team en vooral dat de academie en de stad Menen zelf hun plaats op de artistieke kaart van België zullen krijgen.
Luc volgde al keramiek, beeldhouwen en proefde even van grafiek. En volgt nu twee jaar volwaardig Projectatelier.
Wat was jouw rol in het project?
Luc | Ik heb tijdens de lesmomenten op dinsdag- en woensdagavond veel beeldjes op schaal gemaakt en overal wat meegeholpen met het atelier. Het was dan ook een collectief gebeuren.
Wat vind je ervan dat de Academie meewerkt aan de Biënnale en ben je trots als student?
Luc | Ik kan het met één woord zeggen: ‘Prachtig’. Alles was helemaal iets anders en ja het hele project was wel bijzonder om eraan mee te doen.
Menenaar Sébastien Delepaut, volgt voor de eerste keer academie.
Séba | Ik volg sinds september de lessen in het Projectatelier in de academie. Ik heb veel meegewerkt aan de vlaggen voor het project van de Biënnale van Venetië.
Ik heb met plezier de vlaggen helpen ontwerpen, uittekenen en uitsnijden.
Daarnaast heb ik ook twee reuzen in klei geboetseerd en wat figuranten voor de maquette op schaal. Hoeveel tijd ik in het project heb gestoken weet ik niet meteen, maar het waren toch wel behoorlijk wat uren.
Wat vond je van het project en wat is je het meest bijgebleven?
Séba | Het deelnemen aan het vlaggenproject vond ik zeer opwindend, het samenwerken met anderen was sociaal bemoedigend. Ik ben dan ook bijzonder fier op deze samenwerking en het project werd uiteindelijk een voltreffer!
Wat mij het meeste zal bijblijven is dat we fantastisch samengewerkt hebben aan dit project en ik ben fier op mijn medecursisten van het Projectatelier.