Academie grijpt unieke kans op internationaal kunstpodium

Gepubliceerd op Donderdag 11 april 2024

De Academie voor Beeld van Menen en het collectief Petticoat Government vertegenwoordigen België op de Biënnale van Venetië, die op 20 april 2024 begint. Ze laten daar unieke vlaggen zien, gemaakt in een bijzondere samenwerking die persoonlijke expressie en gezamenlijke creativiteit combineert. Dit project, geleid door onder andere het kunstenaarsduo Denicolai & Provoost en het volledige collectief van Pettitcoat Government, belichaamt een krachtig statement over verbondenheid en creatieve veerkracht.

Wat dit project zo bijzonder maakt, is het traject dat de Academie voor Beeld en het Projectatelier in het bijzondere heeft doorlopen. Het begon met inspirerende lezingen en een vruchtbare samenwerking tussen de studenten en het collectief Petticoat Government. Onder begeleiding van Yvan Derwéduwé, de ervaren kunstenaars Denicolai & Provoost, de betrokken architect Valentin Bollaert (Nord), en curator Antoinette Jattiot hebben de leerlingen en directie hun talenten gebundeld om deze unieke vlaggen te creëren.

Vanaf het eerste idee tot aan de uiteindelijke uitvoering was dit project een intensieve samenwerking. Elk detail werd zorgvuldig overwogen en uitgevoerd, met als resultaat een viering van gezamenlijke creativiteit en grensoverschrijdende samenwerking. Hoewel dit een mijlpaal is voor de Academie voor Beeld van Menen, overstijgt het project de grenzen van de academie en vertegenwoordigt het trots de stad Menen en haar inwoners en de ruime omgeving.

Deelname aan de Biënnale van Venetië is dan ook een unieke kans voor de academie en haar leerlingen om hun werk aan een internationaal publiek te tonen. Het benadrukt de kracht van lokale gemeenschappen om wereldwijd impact te hebben en dient als inspiratiebron voor toekomstige generaties kunstenaars en leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs (DKO).

Wat is de Biënnale van Venetië?
De Biënnale van Venetië is een van de oudste en meest prestigieuze kunstevenementen ter wereld. Het vindt om de twee jaar plaats in Venetië, Italië, en brengt een breed scala aan hedendaagse kunstvormen samen, waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur, film en meer. Het biedt geselecteerde kunstenaars van over de hele wereld de kans om hun werk te presenteren aan een internationaal publiek en stimuleert dialoog en uitwisseling tussen verschillende culturen en artistieke stromingen. De Biënnale van Venetië is een belangrijk platform voor het verkennen van actuele thema's en ontwikkelingen in de kunst en trekt jaarlijks duizenden bezoekers, van kunstliefhebbers tot professionals uit de kunstwereld.

Medeplichtigen Academie voor Beeld, Muziek & Woord Stad Menen (Projectatelier o.l.v. Yvan Derwéduwé) met Marina Balloy, Johan Behaegel, Sebastien Delepaut, Vesna Dodic, Katrien Jacques, Veerle Kimpe, Luc Nichelson, Rudi Onraedt, Linda Platteau, Patrick Vandaele, Rita Vandenbroucke, Klaas Verschoore en directeur Heidi Nolf.

We lieten een aantal van hen hieronder aan het woord!