Aanpassing parkeerbeleid voor elektrische voertuigen vanaf 1 januari 2024

Gepubliceerd op Woensdag 10 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 is er een belangrijke wijziging in het parkeerbeleid voor elektrische voertuigen in de stad. De vrijstelling van parkeerkosten voor elektrische auto's die aangesloten zijn op een laadpaal in zones met betaald parkeren of blauwe zone-parkeren, wordt opgeheven.

Ook in onze stad merken we dat het aantal elektrische wagens fors groeit. Om een betere parkeerrotatie te stimuleren, zullen bestuurders van elektrische voertuigen verplicht te zijn om een parkeerticket te nemen of een Europese parkeerschijf te gebruiken wanneer zij parkeren op een met laadpaal uitgeruste parkeerplaats in respectievelijk betalende of blauwe-zone parkeergebieden. De normale parkeerduur met een parkeerschijf of parkeerticket is maximaal twee uur, tenzij lang parkeren is toegestaan op locaties zoals de Grote Markt of de Waalvest. In onze stad zijn er vijf parkeerplaatsen met laadpaal in een betalende of blauwe zone.

In januari zullen de parkeerwachten van Indigo vooral inzetten op informeren en sensibiliseren. Vanaf februari zullen er dan daadwerkelijk retributiebonnen uitgeschreven worden. Voor personen met een handicap geldt op parkeerplaatsen met een laadpaal enkel vrijstelling als het voertuig aan het opladen is.

Bovendien lopen bestuurders die onterecht parkeren op een plaats exclusief voor elektrische voertuigen - zonder daadwerkelijk op te laden of zelfs zonder in het bezit te zijn van een elektrisch voertuig - het risico op een GAS-boete.