Criminaliteitscijfers

Gepubliceerd op Dinsdag 24 augustus 2021

Sinds 2017 daalt de criminaliteit in onze stad. Enkel cybercriminaliteit kent al jaren een stijging. Nu de eerste helft van 2021 voorbij is, geven we graag een voorlopige update over de criminaliteit in onze stad. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de meeste cijfers ook dit jaar verder zullen dalen.

Woningen en gebouwen

In de eerst helft van 2021 waren er 55 inbraken in woningen en gebouwen. Dit waren er 120 in 2020 en zelfs 282 in 2017. De inbraken in woningen zijn gedaald van 69 in 2020 naar 26 in 2021. Ook de inbraken in gebouwen kenden in dezelfde periode een daling, namelijk van 51 naar 29. 

Voertuigen

In voertuigen wordt ook regelmatig ingebroken. In 2017 werd er uit 107 voertuigen gestolen. In 2020 daalde dit aantal naar 69. Dit jaar werd momenteel uit 32 voertuigen gestolen. In Menen gebeuren de meeste diefstallen uit voertuigen, dit jaar waren dat er 26. In Lauwe, Rekkem en op de LAR werden voorlopig 6 diefstallen vastgesteld. Vooral camionettes zijn aantrekkelijk voor dieven. 

Fietsen

De fietsdiefstallen in onze stad daalden van 83 in 2017 naar 64 in 2020. In de eerste helft van 2021, werden 19 fietsdiefstallen gemeld. 

Brom- en motorfietsen

Ook brom- en motorfietsen worden af en toe gestolen. In 2017 werden er in totaal 10 brom- en motorfietsen gestolen. In 2020 halveerde dit aantal tot 5. En in 2021 werden er voorlopig 2 brom- en motorfietsen gestolen.

Cybercriminaliteit

Over het algemeen is de criminaliteit in onze stad aan het dalen. Enkel de cybercriminaliteit neemt al jaren toe. In 2017 werden er 61 meldingen gedaan. Dit aantal steeg tot 157 in 2020. Dit jaar kwamen er al 96 meldingen binnen. Als die trend zich de tweede helft van het jaar voortzet, zullen we ook dit jaar een stijging van de cybercriminaliteit zien. 

Tips om criminaliteit te voorkomen

Inbraken in woningen en gebouwen

  1. Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als je maar voor even afwezig bent. Laat je ramen niet op kiepstand staan.
  2. Zet dure spullen (zoals gsm, laptop, televisie, …) uit het zicht. Zet ook de verpakking ervan niet zichtbaar op de stoep. Noteer de serienummers van de toestellen.
  3. Geef je woning een bewoonde indruk wanneer je met vakantie vertrekt: vraag aan een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien of de rolluiken op en af te laten.

Diefstal uit voertuig

  1. Parkeer je wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Vermijd slecht verlichte of afgelegen parkeerplaatsen.
  2. Sluit je wagen steeds zorgvuldig af. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
  3. Als je de wagen verlaat, neem dan je boorddocumenten en waardevolle voorwerpen mee. Voorwerpen die toch in het voertuig blijven liggen, worden best in de afgesloten koffer opgeborgen.

Fietsdiefstal

  1. Zet je fiets bij voorkeur in een garage of op een andere goed verlichte, veilige plaats. Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstalling.
  2. Bevestig je fiets altijd aan een verankerd voorwerp (paal, hek, ring in de muur/grond…), zelfs binnenin uw tuinhuis of garage. Als verankering niet mogelijk is, kan je ook meerdere fietsen aan elkaar vastmaken.
  3. Laat je fiets markeren. Dit stelt de politie in staat om uw naam en adres op te sporen. Laat duidelijk zien dat je fiets gemerkt werd. Gebruik daarom de sticker ‘gemerkte fiets’. Dit kan mogelijke dieven afschrikken.

Brom- en motorfietsen

  1. Zet je brom- of motorfiets op een veilige plaats. Vermijd slecht verlichte en afgelegen plaatsen.
  2. Parkeer je brom- en motorfiets altijd slotvast. Gebruik hiervoor een goed slot (‘NF’ of ‘ART’ keurmerk).
  3. Laat geen waardevolle zaken op de motorfiets of in de koffers achter.

Cybercriminaliteit

  1. Installeer een antivirus-, anti-spyware- of anti-adware-programma op je computer
  2. Kies voor elk account een ander sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord bevat een combinatie van minstens acht letters, cijfers en symbolen. Kies voor een tweestapsverificatie indien dit mogelijk is.
  3. Klik niet op links in mails van personen die je niet kent of op links die er vreemd uitzien en geef nooit persoonlijke gegevens door.