Oude begraafplaats Zandputstraat wordt begraafpark

Gepubliceerd op Vrijdag 20 oktober 2023

 De begraafplaats in de Zandputstraat wordt binnenkort heringericht tot een begraafpark. Daarbij worden ruim 700 oude graven verwijderd waarvan de concessies vervallen zijn. Tijdens deze werkzaamheden zal de begraafplaats volledig afgesloten worden voor het publiek. De werken starten op 6 november. De begraafplaats blijft dus wel toegankelijk op Allerheiligen en Allerzielen.

De historische begraafplaats in de Zandputstraat staat op het punt een nieuw leven te krijgen. De eens versteende grond maakt plaats voor levendige groene grasvelden, struiken en bomen, die samen een groen rustpark vormen. De herinnering aan de bekende Menenaars en graven met erfgoedwaarde blijft behouden, maar wordt nu omringd door een serene en natuurlijke omgeving.

Terwijl de begraafplaats zelf al enige tijd niet meer wordt gebruikt voor nieuwe graven, zijn er veel oude graven waarvan de concessies zijn vervallen, wat heeft geresulteerd in verval en verwaarlozing. 

Daarnaast is de begraafplek ook niet meer onderhoudbaar. De groendiensten van de stad mogen al enkele jaren geen pesticiden meer gebruiken waardoor het onderhoud een erg arbeidsintensieve (en praktisch onmogelijke) klus is geworden. 

De transformatie naar een begraafpark vond plaats in samenspraak met heel wat actoren. 

In de eerste fase werd de gemeenschap betrokken door suggesties en ideeën te vragen voor de nieuwe inrichting.

Er werd ook een werkgroep funerair erfgoed opgericht. Zij hebben samen met de erfgoedcoördinator van de stad bepaald welke graven waardevol waren om te behouden en welke onthard konden worden. 

Met deze informatie ontwikkelde een studiebureau een voorlopig inrichtingsplan. Dit plan werd ter goedkeuring voorgelegd aan verschillende belanghebbenden.

Rekening houdende met de feedback werd het inrichtingsplan aangepast. 

De werken starten eind 2023. De werken zullen niet starten voor 1 en 2 november. Zo kan iedereen zijn dierbaren bezoeken op Allerheiligen en Allerzielen.

Er worden in totaal meer dan 700 graven weggenomen. Uiteraard zijn dit allemaal graven waarvan de concessie verlopen is. De zerken zullen zo veel als mogelijk herbruikt worden in het nieuwe hoofdpad. Zo garanderen we maximaal hergebruik van materialen op de site.

Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe oude ruimtes opnieuw kunnen worden ingevuld om te voldoen aan de behoeften en wensen van de moderne samenleving, terwijl ze tegelijkertijd eer betonen aan het verleden.

Het ontwerp werd gerealiseerd door Fallow in samenwerking met Plant en Houtgoed.

Het project wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

 

Begraafplaats Zandputstraat subsidie