Geslaagde noodoefening in Park Ter Walle

Gepubliceerd op Woensdag 18 oktober 2023
18 oktober 2023

Op woensdagavond 18 oktober 2023 vond in het Park Ter Walle een oefening voor onze hulpdiensten plaats. Brandweer, medische diensten, politie en stadsdiensten namen aan deze oefening deel. We wilden deze keer met onze hulpdiensten een oefening in de praktijk organiseren. Die hebben een realistischere insteek dan zandbakoefeningen, die we meestal organiseren”, zegt burgemeester Eddy Lust.

REALISTISCH SCENARIO

Het scenario voor deze noodoefening was uit het echte leven gegrepen. Een vereniging die een fuif in de polyvalente zaal van het Park Ter Walle wil organiseren, komt op woensdagavond met enkele medewerkers de zaal klaarzetten en uittesten. Tijdens die voorbereiding loopt het fout. Eén van de technische installaties vat vuur waarbij er explosies ontstaan en erg veel rook vrijkomt. Er vallen ook slachtoffers. De hulpdiensten komen ter plaatse. Ook de burgemeester wordt gealarmeerd en komt ter plaatse. Het para-lokaal aan de ingang van de site wordt snel ingenomen als CP-OPS-locatie, van waaruit men de aanpak van dit incident verder coördineert. De oefening werd in die zin zo realiteitsgetrouw opgebouwd, zodat de hulpdiensten op het veld echt in actie moesten komen.

DUIDELIJKE DOELSTELLINGEN

Burgemeester Lust: “De doelstellingen van dergelijke noodoefening zijn duidelijk. We willen de samenwerking tussen de brandweerposten van HVZ Fluvia onderling afstemmen. We testten meteen ook het incident trackingssysteem, het noodplan van zaal Park Ter Walle, de radiocommunicatie en de werking van de operationele commandopost. Daarnaast startten we virtueel ook het psychosociaal noodplan. We kunnen tevreden terugblikken op deze noodoefening. Uit een diepere evaluatie zullen we onderling en samen met alle veiligheidspartners nog een aantal zaken finetunen in functie van toekomstige incidenten. Ik bedank meteen de organisatie, de vele vrijwilligers én de verschillende hulpdiensten aanwezig, die mee deze oefening vorm gaven.”

Nog goed om weten: vooraf kregen buurtbewoners een flyer met info, zodat ze zich geen zorgen hoefden te maken naar aanleiding van de zichtbare animo tijdens deze oefening.

Noodoefening PTW

Meer info