Digitale snelheidsborden verhogen verkeersveiligheid

Gepubliceerd op Woensdag 26 juni 2019
foto Snelheidsbord Rekkem

“Vorige week verschenen in onze stad, in de Murissonstraat in Rekkem, de eerste digitale snelheidsborden”, zegt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose. “Ieder verkeersslachtoffer is er eentje te veel: daarover zijn we het allemaal eens. Toch hebben sommige weggebruikers het nog steeds moeilijk om zich aan eenvoudige snelheidsregels te houden. Team 8930 komt daarom in actie. Met de stad Menen investeren we in verkeersveiligheid met de installatie van digitale snelheidsborden, goed voor zo'n 7.500 euro.”

De borden kunnen de snelheid meten en vergelijken met de toegelaten snelheid. Ze tonen niet alleen de werkelijke snelheid aan de bestuurder zelf, maar ook aan de andere weggebruikers en de omliggende bewoners. Alle data blijft tevens beschikbaar voor de interne diensten van de Stad Menen.

Schepen Roose: “Zo krijgen we een correct beeld van het aantal voertuigen en de snelheid. Op basis van die statistieken kunnen we dan met kennis van zaken beslissen welke snelheidsbeperkende ingrepen zinvol zijn. Bovendien kunnen we na de invoering van dergelijke maatregelen, dankzij die borden, ook meten hoe effectief die ingrepen zijn. De eerste snelheidsborden werden nu in de Murissonstraat in Rekkem geplaatst, want onder andere uit ons publieksmoment van 24 mei in Rekkem – toen we er onze beleidsnota voorstelden – bleek verkeersveiligheid daar een werkpunt.”

De komende maanden zal je op diverse plaatsen in de stad Menen dergelijke snelheidsborden zien verschijnen. Het systeem werkt op een zonnepaneel en is hierdoor eenvoudig te installeren op een paal. In eerste instantie zijn een aantal hotspots en schoolomgevingen uitverkoren. “Ken je als inwoner zelf locaties waar je het nuttig vindt om chauffeurs te sensibiliseren met behulp van deze borden? Mail dan gerust naar info@menen.be met als onderwerp ‘Digitaal snelheidsbord’. Geef zo de locatie door en beschrijf kort wat je argumenten zijn”, besluit schepen Roose.

foto Snelheidsbord Rekkem
Schepen Roose bij het snelheidsbord in de Murissonstraat in Rekkem.

Meer info