Digimaten helpen mensen op weg in digipunten

Gepubliceerd op Zondag 16 april 2023

“De wereld wordt met rasse schreden digitaler. Bankloketten sluiten, afspraken moeten digitaal gemaakt worden, informatie kan enkel teruggevonden worden op websites… Je kan dit leuk vinden of niet leuk vinden, maar het is de realiteit. Er zijn echter nog heel veel mensen die niet mee zijn op de digitale trein. Daarom zetten we als lokaal bestuur sterk in op digitale inclusie”, zegt schepen voor gelijke kansen Angelique Declercq.

Om de digitale kloof waarvan sprake zo veel mogelijk dicht te rijden, loopt in Menen, Rekkem en Lauwe een digitaal inclusieproject. Dit project heeft het doel om de inwoners met digitale vragen te helpen waar nodig. 

Zes digipunten vanaf 17 april

Na de digitafels eerder dit jaar, zijn de digpunten nu een volgende concrete stap in dit verhaal. Schepen Declercq: “Vanaf maandag 17 april 2023 openen we verschillende digipunten in Menen, Rekkem en Lauwe. In een digipunt is er internet en staan er toestellen die door iedereen vrij gebruikt kunnen worden. Op alle digipunten kun je op vaste tijdstippen ook een digimaat terugvinden, die kan je helpen met allerhande digitale toepassingen. Op sommige digipunten worden er ook vormingen aangeboden. Er is ook een mobiel digipunt dat naar de wijken en evenementen trekt. Zo kan iedereen met vragen op een digipunt terecht.”

Waar en wanneer zijn de zes digipunten open?

Maandag 9:30-11:30: Sociaal Huis, Menen

Dinsdag 13:30-15:30: LDC Dorpshuis, Rekkem

Dinsdag 14:00-16:00 LDC Allegro, Menen

Woensdag 14:00-16:00: Bibliotheek, Menen

Woensdag 14:00-16:00: Bibliotheek, Het Applauws, Lauwe

Zaterdag 9:00-11:00: Stadhuis, Menen

Wat wel, wat niet?

Mensen kunnen met allerhande vragen terecht op één van deze digipunten. “Het installeren van een Itsme-account, het aanmaken van een e-mailadres, werken met QR-codes, digitale toepassingen van overheidssites, een afspraak maken bij de Stad Menen, mobiliteitsapps gebruiken… Het is een greep uit de vele zaken waarmee de digimaten kunnen helpen. Het is wel niet mogelijk om met hardware computerproblemen af te zakken naar een digipunt of om inhoudelijk, persoonsgebonden info te laten verwerken door een digimaat (online bankieren, belastingaangifte doen, werkloosheidsuitkering aanvragen…)”, aldus nog schepen Declercq.

Zelf digimaat worden of ken je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn? Geef gerust door via www.menen.be/digimaten.

Alle informatie over het project digitale inclusie is terug te vinden op www.menen.be/digitaal en is ook te verkrijgen op de digipunten zelf.

Digimaten