
Tover jij jouw straat ook om in een speelstraat?
Een speelstraat is de max! In zo'n speelstraat kunnen gedurende de maanden juli en augustus* kinderen (maar ook volwassenen) zich volledig uitleven tussen 8u (of 13u) en 20u. Omdat er in de straat tijdens de speelstraaturen een doorrijverbod geldt, kan er heerlijk gespeeld, gesport, gebabbeld, ... worden. Bovendien moeten de bewoners van de straat, garagehouders en fietsers er stapsvoets en zeer voorzichtig rijden. Je wil niet plots in een oorlog tussen cowboys en indianen terechtkomen!
* Op vooraf bepaalde dagen, binnen bepaalde uren, afgesproken en vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen.
Van zodra de goedgekeurde speelstraten bekend zijn zullen jullie deze hier zien verschijnen.
Houd de website dus zeker in de gaten voor updates!
Een straat moet aan onderstaande vereisten voldoen om in aanmerking te kunnen komen als speelstraat:
- maximumsnelheid van 50 km/u
- ligt in een wijk met vooral woonkarakter
- geen doorgaand verkeer
- geen doorgaand openbaar vervoer
Daarnaast moet minimum 60% van de bewoners van de straat met de aanvraag akkoord gaan.
Download deze lijst en laat ze invullen door de buurtbewoners
Een speelstraat heeft een bepaalde impact op je buurt. Spreek hierover met je buren want een speelstraat betekent dat...
- de volledige breedte van de openbare weg is voorbehouden voor het spelen. Wegneembare speelinfrastructuur mag geplaatst worden op de straat (een tent, kegels, ...)
- spelende kinderen het statuut van voetganger (en bijgevolg ook voorrang) krijgen.
- parkeren enkel is toegestaan voor bewoners en garagebezitters in de straat. Parkeren wordt echter zoveel mogelijk afgeraden voor de veiligheid van de spelende kinderen.
- motorvoertuigen van bewoners van die straat, personen die er een garage hebben of orde- en hulpdiensten (met opdracht)
- stapvoets moeten inrijden.
- voorrang moeten verlenen en indien nodig stoppen.
- geen gevaar mogen opleveren voor spelende kinderen.
Stap 1: de aanvraag
Een speelstraat is een bewonersinitiatief: u vraagt als bewoner zelf om van uw straat een speelstraat te maken. Enkel aanvragen gericht vanuit bewoners uit de straat worden verder behandeld. We vragen dan ook dat de aanvraag door zoveel mogelijk bewoners gesteund wordt. De bewonersbevraging dient echter niet meer te gebeuren door de aanvragers van de speelstraten.
Nieuw: de speelstraat kan flexibel worden aangevraagd. Men ken verschillende dagen kiezen doorheen de zomervakantie wanneer men een speelstraat wenst. Deze dagen dienen niet aan te sluiten. Hiermee willen we bereiken dat de speelstraat optimaal wordt gebruikt op de dagen waarop hij is aangevraagd.
Het aanvragen van speelstraten gebeurt door een mail te sturen naar: jeugddienst@menen.be voor 7 mei 2023. Hierin wordt de straat, huisnummers waarbinnen de speelstraat zou vallen en de drie speelstraatverantwoordelijken vermeld met adres en contactgegevens: e-mailadres en gsm-nr.
Stap 2: de bespreking
Aanvragen worden verzameld en verwerkt door de Jeugd- en Sportdienst. De dienst neemt contact op met de betrokken bewoners van de straat. Zij krijgen tot en met donderdag 25 mei de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de speelstraat. Dit kan men doen door te schrijven naar de jeugddienst: J. & M. sabbestraat, 163a 8930 Menen of door een mail te sturen naar jeugddienst@menen.be. 60% van de straat moet akkoord blijven met het organiseren van de speelstraat.
Na 25 mei 2023 krijgen de speelstraten waarbij 60% van de bewoners akkoord is, groen licht om een aanvraag in te dienen via eagle-be. Dit moet gebeuren voor 1 juni 2023.
De jeugd- en Sportdienst zorgt voor de agendering van de speelstraten op het college van burgemeester en schepen.
Stap 3: de goedkeuring
Speelstraten worden op de hoogte gebracht van de beslissing, genomen door het college van burgemeester en schepenen, ook als dit een afwijzing blijkt.
De dienst jeugd/sport voorziet in een tijdelijk verkeersreglement en logistieke middelen:
- nadars en zandzakken om de speelstraatzone af te bakenen.
- banners als bekendmakingsmateriaal.
- affiche en flyers die door de speelstraatverantwoordelijken kunnen verspreid worden in de straat.
- straatvlaggetjes die door de speelstraatverantwoordelijke kunnen opgehaald worden.
De aanvrager duidt speelstraatverantwoordelijken aan en gaat aan de slag met zijn/haar taken.
Stap 4: samenkomst
De Jeugd- en Sportdienst organiseert op donderdag 18 mei 2023 om 18.30u een samenkomst voor de speelstraten. Hier wordt de mogelijkheid geboden om materiaal te reserveren voor de speelstraat zoals de speelketen en de speelstraatkoffers.
Stap 5: gebruik van de speelstraat
Gezien de Jeugd- en Sportdienst de mogelijkheid biedt om de speelstraten zo flexibel mogelijk aan te vragen, zullen er strenge sancties komen op het niet gebruiken van de speelstraat. Indien er klachten binnenkomen dat de speelstraat niet wordt gebruikt, zullen er controles worden uitgevoerd. De jeugd- en sportdienst zal alsook sporadisch de speelstraten bezoeken om het gebruik ervan in kaart te brengen.
Elke speelstraat dient verplicht 3 speelstraatverantwoordelijken aan te duiden. De namen en contactgegevens van deze personen moeten minimum 1 maand voor aanvang van de speelstraat doorgegeven worden aan de dienst jeugd/sport via mail (jeugddienst@menen.be). Deze personen fungeren als aanspreekpunt voor de dienst jeugd/sport.
Als speelstraatverantwoordelijke bent u verantwoordelijk voor:
- het bezorgen van de informatieflyer aan alle inwoners van hun speelstraat, ter kennisgeving van de inrichting als speelstraat.
- het hangen van een affiche aan het raam ter bekendmaking voor de buurt.
- gedurende de toegewezen periode het dagelijks plaatsen van de nadars om 8u of 13u en het terug weghalen van die nadars om 20u.
- het melden van eventuele problemen rond het organiseren van een speelstraat, of m.b.t. de toestand van de speelstraat aan de dienst jeugd/sport.
- het proper houden van van de speelstraat. In het kader van de mooimaakacties kan je bij de dienst milieu/omgeving vuilniszakken en knijpers aanvragen om samen met de kinderen de straat op te ruimen.
- het functioneren van de speelstraat te evalueren na de vakantie, in samenspraak met de dienst jeugd/sport. Indien nodig worden ook tussentijdse evaluaties gehouden.