Historiek Wieltjesfeesten

Oorsprong Wieltjesfeest Menen

Een legendarisch noodlottig ongeval in de 17e eeuw ligt aan de basis van de benaming Wieltjesfeest, sinds 1968 telkens op de eerste zaterdag van september in de stad Menen.

Het noodlottig ongeval zou zich hebben voorgedaan op 26 juli 1646. Een diligence reed toen in de Rijselstraat een meisje van ongeveer 12 jaar omver. Het kind kwam onder de wielen terecht en werd op slag gedood.

De baljuw en de mannen van de wet kwamen ter plaatse om een onderzoek in te stellen en de schuldige aan te duiden.

Om hun werk gerust en doelmatig te kunnen uitvoeren bevolen de plichtsgetrouwe heren de vier wielen van de koets af te nemen en ze in de gevangenis op te bergen.

Terwijl de magistraten aan het beraadslagen waren, vond de koetsier er echter niets beters op dan door een wagenwielmaker vier andere wielen aan zijn koets te laten aanbrengen en onmiddellijk daarop ongehinderd en in alle vaart de stad te verlaten.

Wanneer nu het bevel kwam om de koetsier aan te houden was de vogel reeds ver gevlogen. De magistraten hadden zich laten beetnemen.

Hierdoor kregen de Menenaars van de eerste en gereedste grappenmaker de lapnaam "Wagenwielvangers" of "Wielenpakkers" mee.

Dit was meteen hun vijfde lapnaam. Zo sprak en spreekt men ook nog van de "Meense Greeters", de "Meense Kandeeleters", de "Pelsmakers van Menen" en de "Meense Taartenbakkers. 

Historiek Wieltjesfeest Menen

Op zaterdag 7 september 1968 organiseerde het Stedelijk Comité voor Feestelijkheden, Handel en Toerisme onder het voorzitterschap van de toenmalige Schepen voor Feestelijkheden, Joris Larmuseau, in samenwerking met de diverse straat- en braderiecomités voor het eerst een Wieltjesfeest. Dit feest werd gekoppeld aan een "Koopjesdag van de Grensstreek". De dag-en weekbladen omschreven het eerste Wieltjesfeest als volgt: "Een feest waar pit in zit dat tot iets groots kan uitgroeien". Nu kunnen we ons nog moeilijk een Menen zonder Wieltjesfeesten inbeelden. 

Beginjaren: in 1968 eerste Wieltjesfeest, eerste keer uitwerpen wieltjes uit stadhuis en belfort; in 1969 bezoek "De Witte" en "Fanfare van Zichem"; in 1970 bezoek vedetten Fabian van Fallada; in 1971 aanstelling eerste Wieltjesprinses Lena Van Acker - bezoek Pastoor Munte en Moeder Cente uit de "Heren van Zichem", 1978 tien jaar Wieltjesfeest in het teken van "Het Circus" en lancering vernieuwde Menense taart. 

Jaren tachtig: editie 1982 in het teken van viering "200 jaar stadhuis"; editie 1987 viering "900 jaar Menen" . Andere thema's die in de loop der tachtiger jaren aan bod kwamen : 1986 "Amerika", 1988 "Walt Disney", 1989 "Film". 

Jaren negentig: het thema van het 23ste Wieltjesfeest in 1990 keerde terug naar de oorsprong van dit feest: "Het Wiel". Nieuw dit jaar : de eerste editie van "Tien op de Markt" met optredens van ondermeer : Bingo, Eric Van Neygen en Sanne, Petra, Sandra Kim, Bart Kaell en Peter Koelewijn.

In 1992 kon het publiek genieten van de optredens van een 15-tal straatanimatiegroepen en muziekkorpsen. 's Avonds liep de markt bomvol voor een nieuwe Vlaamse vedettenparade ofte "Tien op de Markt" met ondermeer Helmut Lotti. Dana Winner had eerder dit jaar de Wieltjesprinsesverkiezing opgevrolijkt.

Verdere hoogtepunten in de jaren 90: 1993 Wieltjesfeest in het teken van het Vlaamse Paard (evocatie boottrekken langs de Leie); 1994 optreden van Carrousel van de Rijkswacht; 1997 Middeleeuws tornooi op de Groentenmarkt; 1998 Internationale Taptoe in het Park Ter Walle; 1999 jubileumeditie "Tien op de Markt" met optredens van liefst 15 groepen en vedetten waaronder het kruim van de Belgische popscène.

2000: op vrijdagavond werd een heus Dance-Event georganiseerd. Op zaterdag was het de beurt aan de Hever Concertband met gastoptredens van Yasmine, Jean Bosco Safari, Schatteman en Couvreur en ... The Gibson Brothers. Ondanks het slechte weer liep de Grote Markt zowel op vrijdag- en zaterdagavond vol. 

2001: deze editie van de Wieltjesfeesten stond nagenoeg volledig in het teken van de viering "700 jaar Stad Menen". Hoofdelementen vormden hierbij de historische evocaties van enerzijds het bezoek van Napoleon op vrijdagavond en anderzijds "Het Beleg van Menen" op zaterdagnamiddag. 's Avonds ging Menen volledig uit de bol met de elfde editie van "Tien op de Markt" . Artiesten zoals Belle Perez, Milk Inc., VandaVanda, Kim Kay, Lasgo en vooral Betty van Big Brother ofte de top van de Vlaamse hitparade begeesterden tot iets na 2 uur in de ochtend de massa. 

2002: als thema werd "Frankrijk" gekozen. De verkiezing van de Wieltjesprinses werd omgetoverd tot de verkiezing van een Ambassadrice van de Stad Menen. Op aanraden en in samenwerking met de Jeugddienst en KP-Productions vond op vrijdagavond voor het eerst een reeks live-optredens plaats. Op het programma: The Demon Teds, Yevgueni, Cléo, Les Bourvils Superstars en Superfreak. Muziek vormde ook de boventoon op zaterdag met een nieuwe editie van "Tien op de Markt". Blikvangers hier waren : X-Session, Raffaele, TLD en Belle Perez. Voorafgaand serveerde The Silhouets een brokje onvervalste instrumentale en vocale rock & roll -muziek à la The Shadows. 

2003: het Wieltjesfeest stond in het teken van het thema "Menen, zomers, tropisch, exotisch". Wat de optredens op de Grote Markt betreft werd gebroken met de traditie van "10 op de Markt". De organisatoren opteerden resoluut voor live-optredens: vrijdag Sonbacan; zaterdag Ketnetband, Discobars, Magical Flying Thunderbirds en als top of the bill Belle Perez met de show "Baila Perez". Op de Groentemarkt liep een spectaculaire tentoonstelling "Jungle van de levende reptielen", die duizenden bezoekers trok. 

2004: na het grote succes van de editie 2003 werd nagenoeg niets veranderd aan de formule. Dit jaar was het thema "Menen swingt". Vandaar dan ook overwegend muzikale optredens: vrijdagavond The Vipers; zaterdag Crazy Disco Show met Zohra voor de Kids, The Twins Band met o.a. Isabelle Adam, The MG Band & the Golden Horn Section en als apotheose Paul Michiels & the Big M's. 

2005: deze editie stond in het teken van het wiel, terug naar de oorsprong van het feest bijgevolg. Zo kregen alle handelaars uit de centrumstraten de kans om wielen in piepschuim aan te kopen om in hun etalage te versieren. Wat het muzikale gedeelte betreft: optredens van The Coverage, Coco Jr. & The All Stars op vrijdagavond; 4Jeans, Studio 100 Band, Sandrine, Ian Van Dahl, Jessy, Lasgo en als afsluiter Killer Queen uit de United Kingdom. 

2006: "Menen danst" was het thema. Op vrijdagavond zorgde de Meense formatie "The Famous Disco Explosion" voor de nodige sfeer en ambiance. 's Zaterdags noteerden we gesmaakte optredens van: 4Jeans, de Ketnetband, Cookies and Cream met Katerine, Jan Leyers en De Kreuners. Voor deze laatste groep was het overigens het laatste concert voor de aanvang van een sabbatjaar. 

2007: het hoogtepunt was hier ongetwijfeld het concert van Will Tura. Hij werd voorafgegaan door Udo. Aansluitend traden Sarah, Stan Van Samang en Roel Van Der Stukken op. 's Namiddags vond er een reuzenparade plaats. De Meense taart kreeg extra promotie door middel van het uitdelen van liefst 600 stukken taart. Op vrijdagavond werd aangeknoopt met een traditie: de organisatie van een avondmarkt in de Kortrijkstraat. Veel aandacht ging ook naar extra animatie in de straten door middel van tentoonstellingen van oud en nieuw brandweermateriaal, oldtimers, oldtimertractoren, demonstraties van oude ambachten en de inrichting van een Place du Tertre. 

2008: het op vrijdagavond georganiseerde Boombal op de Grote Markt viel letterlijk door het barslechte weer in het water. Idem dito wat betreft de avondmarkt in de Kortrijkstraat. Gelukkig waren de weersgoden het Wieltjesfeest op zaterdag beter gezind. Sandrine, Rob de Nijs en de Britse coverband Platinum Abba fungeerden als trekpleisters. 's Namiddags konden de kinderen genieten van Sven's Kindercircus.  

2009: het onbetwistbaar hoogtepunt van deze editie was ongetwijfeld het optreden van Bart Peeters op zaterdagavond. Met zijn anderhalf uur durende “De Hemel in het klad”-show bracht hij een bomvolle markt in trance. The Gibson Brothers zorgden daarna voor een waardige afsluiter. Ook op de affiche van het Wieltjesfeest ’09: Ketnetwrapper Niels Destadsbader die ’s namiddags het jonge volkje begeesterde en Mathias Sercu & The Suspicious Minds. Op vrijdagavond vond voor de tweede keer een boombal plaats. Het programma werd vervolledigd door tentoonstellingen van ondermeer oldtimertractoren, minicoopers en custom cars; demonstraties oude ambachten en een Place du Tertre.  Bahia de Todos os Ritmos en de Fanfarmonie Fantastique fungeerden als mobiele acts terwijl de kids een heuse kinderdiscoshow aangeboden kregen.

2010: daar de handelaars uit de centrumstraten beslist hadden om op vrijdagavond geen braderie meer te organiseren besliste het Stadsbestuur de klemtoon op de zaterdag zelf te leggen. Volledigheidshalve geven we wel mee dat er 's vrijdags aan het station wel nog een reeks optredens plaatsvonden. Tom Dice, Yevgueni, Raymond van het Groenewoud en de Turbo(a)liveband slaagden er  stuk voor stuk in om op zaterdag 4 september de massa op de been te brengen. Opmerkelijk ook: de actie "Menen aperitieft" die werd opgezet in samenwerking met de Centrumstraten Menen en Comité Rijselstraat/AndLeie. Iedereen die een aankoop verrichtte in de loop van de zaterdagvoormiddag bij één van de handelaars in de desbetreffende straten ontving een drankbonnetje dat geconsumeerd diende te worden tegen 13u in één van de deelnemende horecazaken. De actie werd afgerond met een succesvol optreden van de Modern Big Band op het podium op de Grote Markt. De Groentemarkt werd omgetoverd in een heus kinder-speeldorp.