Weidedieren en extreme temperaturen

Weidedieren in de winter

Deze dieren kunnen de koude veel beter verdragen dan mensen. Vocht en tocht zullen ongetwijfeld veel schadelijker zijn dan een beetje vorst. Maar het is wel zo dat vrieskou en sneeuwval grazende dieren in moeilijkheden kunnen brengen.

Dieren die buiten verblijven bij vriesweer moeten in goede conditie zijn, niet te mager en een goede wintervacht hebben. Piepjonge en oudere dieren horen niet thuis op een weide als het vriest. Ook schapen en geiten zijn minder koudebestendig en hou je dus beter binnen. De dieren moeten kunnen beschikken over een droog ligbed en een schuilhok beschermend tegen wind en neerslag.

Ze moeten voldoende drinkwater hebben en dienen regelmatig bijgevoederd worden. Verder moet de bodem van de wei en hok droog zijn.

Zo zegt de wet: ‘natuurlijke beschutting of schuilhok is verplicht op de weide!’Lees hier meer info en tips over (weide)dieren en koud weer.

Weidedieren en warm weer

Ook tijdens warme dagen hebben deze dieren extra aandacht nodig. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.Lees hier meer info en tips voor (weide)dieren en warm weer.