Hond aan het lijntje, kakje in het zakje

Gepubliceerd op woensdag 27 januari 2021

Honden moeten op de openbare weg en op openbare plaatsen steeds aan de leiband. Loslopende honden zijn niet alleen onveilig voor mensen maar ook voor andere dieren. Andere hondeneigenaars appreciëren het als je hond is aangelijnd in het belang van hun eigen viervoeter.

Burgemeester Eddy Lust: “Het verplicht aan de leiband houden van je hond is opgenomen in het politiereglement van de Stad Menen. Wie zijn hond in het openbaar los laat lopen, riskeert dan ook een GAS-boete. Deze kan oplopen tot 350 euro. Eigenaars of bewaarders van een dier zijn bovendien aansprakelijk voor schade die hun dier aanricht. Als je hond bijvoorbeeld iemand zou bijten, dan moet je als baasje een schadevergoeding betalen. Vaststellingen kunnen gebeuren door de politie of gemeentelijke vaststellers. Wie zijn hond in natuurgebieden of bossen los laat lopen, kan van een natuurinspecteur of boswachter een boete krijgen. Enkel op de speciaal daarvoor voorziene hondenloopweide in het Preshoekbos is het toegelaten om je hond los te laten.

Elke hondenbezitter is verplicht om de uitwerpselen van zijn hond op te ruimen en om hondenpoepzakjes bij zich te hebben. Overtreders kunnen ook hiervoor een GAS-boete krijgen. Het zakje met hondenpoep deponeer je in een vuilnisbak of in één van de hondenpoeppalen. Een riool is géén vuilnisbak. Een overzicht met de locaties van onze 10 hondenpoeppalen kun je raadplegen op www.menen.be/hondenpoeppalen. In de loop van 2021 worden op strategische plaatsen nog extra palen geïnstalleerd.

“Met onze diensten zetten we de komende maanden vol in op het sensibiliseren en handhaven van deze voorschriften. Goede afspraken maken immers goede (dieren)vrienden”, besluit burgemeester Lust.