Grote wasjes, kleine wasjes, laat maar lekker draaien…. in de energiezuinige wasmachine

Gepubliceerd op Vrijdag 30 april 2021

“Kwetsbare gezinnen hebben vaak niet de middelen om zich voldoende te installeren. Wie financieel kwetsbaar is, heeft moeite om zijn huishouden goed te organiseren. Vandaag de dag spelen energiezuinige huishoudtoestellen een belangrijke rol in een huishouden. Voor kwetsbare gezinnen echter zijn energiezuinige huishoudtoestellen heel vaak onhaalbaar. Om te voldoen in hun behoefte kopen ze verouderde toestellen, die na een korte periode aan vervanging toe zijn. Herstel is niet mogelijk. Daar willen we nu iets aan doen”, zegt schepen Angelique Declercq, bevoegd voor Armoedebestrijding.

Voor ze afgedankt worden, zorgen verouderde toestellen voor een andere probleem: ze verbruiken veel energie. Een energiezuinige koelkast, bijvoorbeeld, verbruikt ongeveer 100 euro per jaar minder aan elektriciteit dan een oude koelkast. Een oude wasmachine heeft jaarlijks een meerkost van ongeveer 40 euro aan waterverbruik. Bovendien zijn verouderde toestellen ook minder veilig en liggen ze vaak aan de basis van woningbrand.

Schepen Declercq: “Ook kwetsbare mensen weten dat energiezuinige machines op alle vlakken beter zijn, maar tussen iets weten en iets doen, gaapt een kloof. Een gebrek aan geld spoort een mens niet aan om vooruit te kijken, maar zorgt ervoor dat belangrijke beslissingen verwaarloosd worden. Het Sociaal Huis kent dat spanningsveld en wil kansarme mensen nu dichter bij de toestellen brengen die beter zijn voor hen, milieu en klimaat. In samenwerking met lokale elektrozaken doen we hen een financieel interessant aanbod van energiezuinige huishoudtoestellen.”

Mensen met het recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, beschermde afnemers, personen die in schuldbemiddeling zijn of huishoudens met een laag belastbaar inkomen, komen in aanmerking voor het initiatief. “Er kan een renteloze energielening aangevraagd worden via het Sociaal Huis voor de aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen tot een maximumbedrag van 2.000 euro. De energielening wordt aangevraagd via het Energiehuis W13. Hierin wordt de aanvrager administratief geholpen door een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis”, legt schepen Declercq uit. De energielening moet binnen de periode van minimum 12 maanden en maximum 60 maanden terugbetaald worden. Door de jaarlijkse besparing op de energie- en/of waterfactuur kan de renteloze energielening door de gebruiker gemakkelijker afbetaald worden. Bij iedere aanvraag komt een energiesnoeier op huisbezoek om andere energievreters op te sporen.

Volgende huishoudtoestellen met een A, B of C-label komen in aanmerking voor deze maatregel: koelkast, diepvriezer en wasmachine. De beschikbare toestellen werden gebundeld in een catalogus waaruit de gebruiker kan kiezen. Een gebruiker kan verschillende toestellen tegelijk aankopen, maar kan slechts zijn producten bestellen bij één elektrozaak. Bij de installatie geeft de leverancier ook richtlijnen en tips over het correct gebruik van de toestellen, een goeie service hoort bij dit project.