Grote schoonmaak van de Leie (en de zeven zeeën)

Gepubliceerd op Woensdag 25 augustus 2021
18 september 2021

“De Leievallei is een belangrijke plek in Menen, en dat mag eens gezegd worden”, zegt schepen van Klimaat Patrick Roose. “Het is er stiller, groener en trager dan op de meeste andere plekken en heeft daarom een bijzondere aantrekkingskracht. Het jaagpad tussen Menen en Lauwe doorstaat de vergelijking met andere fietsroutes aan rivieren, ook met die routes die in toeristenbrochures ijverig worden aangeprezen. Zowel in binnen- als buitenland.”

“In elk geval is het een kader en een levensgevoel waarvoor we zorg willen dragen. Omdat nog niet iedereen verantwoord met zijn afval omgaat, herhalen we onze schoonmaakbeurt van vorig jaar. We doen dat komende zaterdag, 18 september, naar aanleiding van World Cleanup Day. We verzamelen om 9:00 in de Noordkaai, onder de brug van de expressweg. We pakken het grondig aan; we maken schoon zowel vanop de boorden als vanop het water, met kajaks. We gaan zelfs in het water, want ook de duikclub is weer bereid om mee te werken. Nu nodigen we alle Menenaars uit om ons te komen helpen: gezinnen, jeugdverenigingen, natuurliefhebbers… iedereen is welkom. De stad zorgt voor alle materiaal (handschoenen, zakken, grijpers)”, zegt schepen Roose.

“We weten dat we ook op de Mooimakers kunnen rekenen. De stad doet grote inspanningen om de stad net te maken en te houden. De Mooimakers hebben hetzelfde doel. Daarom heeft de stad – en ook dat mag eens gezegd worden - de grootste waardering voor de inzet van de Mooimakers. Daarom nodigen we ze na afloop van de schoonmaakactie uit op het stadhuis. Daar zullen we onze dank en waardering kracht bij zetten.”

Klimaat en Ontwikkelingssamenwerking hand in hand

Dit jaar is er nog een extra stimulans. “Wie komt helpen, zal niet alleen bijdragen tot een nettere Leievallei”, zegt Herman Ponnet, schepen van Ontwikkelingssamenwerking. “Elke deelnemer zal ook de zeeën en rivieren aan de andere kant van de wereld properder maken, omdat de Wereldraad voor elke deelnemer 7 euro schenkt aan The Ocean Cleanup. We weten allemaal dat in de zeeën en rivieren troep drijft die daar niet hoort. Dat is zeker het geval in samenlevingen, waar ze over minder middelen beschikken om het afval te ruimen. Die plastic soep is zelfs samenlevingen aan het ontwrichten. Gelukkig bestaat er vandaag een organisatie die met succes plastics uit de wateren verwijdert: The Ocean Cleanup.

Enerzijds werken ze in riviermondingen met vaartuigen die verhinderen dat het afval in zee stroomt, bijvoorbeeld in Indonesië, Maleisië en de Dominicaanse Republiek. Anderzijds ruimen ze het afval dat in zee verspreid ligt. Het is een ontzaglijk werk dat de wereld beter maakt. Zeker op kwetsbare plekken, waar een werking als de Wereldraad oog voor heeft. Wij volgen het werk dat The Ocean Cleanup verricht en hebben hun vraag om steun goed gehoord. Klimaat en Ontwikkelingssamenwerking bundelen de krachten. We hopen een mooi aantal Menenaars op de been te krijgen op 18 september.”

Wie Mooimaker wil worden, kan zich aanmelden op www.mooimakers.be