En Avant // DODO, Giovanni Baudonck & Jonas Van den Bossche

  • Theatervoorstelling
  • Tekst en muziektheater

Nous sommes
une minorité, majoritaire qui dans un futur proche deviendra incontournable
Nous sommes en somme de som van alle stemmen die de rekening komen vereffenen
Samen claimen wij een toekomst die ons toekomt en die niemand ons kan ontzeggen
Dus zal de rest van deze wereld het met ons moeten doen
Wij gaan nergens naartoe
—Giovanni Baudonck

In DODO wanen Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche zich in Mauritius. Het eiland werd na de import van verschillende bevolkingsgroepen en de achtereenvolgende kolonisaties door Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een kleurrijke cocktail. Via spoken word, slam poetry, rap en zang herschrijven ze de Mauritiaanse geschiedenis door de uitgestorven vogel, de 'dodo', opnieuw tot leven te wekken.

We stellen onze gps in op Mauritius. Een eiland, in de Indische Oceaan, dat eeuwenlang golf na golf wordt overspoeld door Europese koloniale machten. Ze stoppen de grond vol met bodemvreemde gewassen en laten uitheemse dieren los die het oorspronkelijke ecosysteem kapot vreten. Volkeren uit andere landen worden losgerukt uit hun culturen, onvrijwillig geïmporteerd en vervolgens tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Wat zijn de culturele coördinaten, die de identiteit bepalen van een bevolking die deze gewelddadige mutaties in zich meedraagt?

DODO is een indringende en visuele muziektheaterproductie. Het podium wordt een transportzone waar historische bagage wordt afgestoft en getaxeerd. Deksels van beerputten worden opgelicht en vervolgens onder het uitroepen van ‘zand erover!’ aan het zicht onttrokken. Een land dat onafhankelijk is, heeft nog altijd geen beslissende stem over haar grondgebied. Want wie de grondstoffen beheert, heeft de macht.

Giovanni Baudonck geeft dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden al rappend en zingend een stem. In interactie met muzikant Jonas Van den Bossche ontstaat er een schurende muzikale dialoog. Het is een kleurrijk verteld verhaal in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en hoe deze de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit beïnvloedt.

Wij zijn de mannen, de vrouwen en de kinderen die uit de boot zijn gevallen
De anonieme namen, de getallen, het zoveelste artikel uit kranten
De vreemdeling, de nieuweling, de vluchteling of de nieuwkomer,
De nomaden van deze wereld, de gelukszoekers die nog moeten komen
—Giovanni Baudonck


Wanneer

tot

Locatie

CC De Steiger Menen
Waalvest 1
8930 Menen

Price

Basistarief: € 16
Betaal wat je kan - €9: € 9
Betaal wat je kan - €21: € 21

Reservaties

Organisatie

Antigone
En Avant // DODO, Giovanni Baudonck & Jonas Van den Bossche

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Waar vind je de UiTPAS?