Nederlands leren voor minderjarigen

In België moeten kinderen vanaf 6 jaar tot 18 jaar naar school.

BASISONDERWIJS

Is je kind tussen 2.5 en 12 jaar. Dan zal het naar de basisschool moeten gaan. De basisschool bestaat uit een kleuterschool (2.5-5 jaar) en een lagere school (6-12jaar). Je kind zal in de klas zitten met kinderen van dezelfde leeftijd. Maar de school zal wel extra aandacht geven om je kind te helpen met Nederlands leren.

Wil je je kindje vanaf 2 jaar en 6 maanden inschrijven op een school dan kan het Inloopteam van Kind en Preventie je meer informatie geven en je helpen om een school te vinden bij jou in de buurt. Kijk ook eens op www.naarschoolinmenen.be

Inloopteam Kind en Preventie
Kortrijkstraat 39 – 8930 Menen
0474/86.11.63 of 056/53.23.91
inloopteam.menen@kindenpreventie.be
www.facebook.com/InloopteamMenen

KLEUTERPARTICIPATIE

Het is belangrijk dat kindjes zo vroeg mogelijk naar school gaan. Ook al is onderwijs pas verplicht vanaf 6 jaar, je kind kan al vanaf 2.5 jaar naar school gaan. Ze leren dan al zeer veel!

Een proeftuin rond kleuterparticipatie werd opgezet in Menen om ouders te motiveren hun kinderen naar de kleuterklas te brengen. Zo is er bijvoorbeeld de boekantasactie “kleuter-je-mee”.

SECUNDAIR ONDERWIJS

Is je zoon of dochter tussen 12 en 18 jaar. Dan zal hij of zij eerst naar een Onthaal Klas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) moeten gaan. Pas daarna zal je kind kunnen kiezen voor een richting in het regulier onderwijs.

In de OKAN-klas zit je samen met allemaal andere kinderen die nog niet genoeg Nederlands begrijpen om naar school te kunnen gaan in het Nederlands.

Het programma is dan ook gericht op het aanleren van het Nederlands (22u per week) en op de sociale integratie.

OKAN Menen - Grenslandscholen
Vander Merschplein 54 - 8930 Menen
(+32) (0)56 511 455 
menen@grenslandscholen.be
www.grenslandscholen.be

LOP

LOP staat voor Lokaal OverlegPlatform en wordt georganiseerd door AGODI het Agentschap OnderwijsDiensten van de Vlaamse overheid.

Sinds 2002 zijn er, verspreid over Vlaanderen, een 70-tal LOP's.

De LOP's hebben lokale partners samengebracht die op één of andere manier meehelpen de gelijke onderwijskansen van jongeren in de regio te realiseren. Het doel van elke LOP is het realiseren van optimale leer- en ontwikkelingskansen voor alle leerlingen, het vermijden van uitsluiting, segregatie en discriminatie en het bevorderen van sociale cohesie.

De integratiedienst neemt deel aan het LOP basisonderwijs Menen en het LOP secundair onderwijs Kortrijk-Menen. We realiseerden al verschillende zaken samen. Waaronder een brochure voor anderstalige ouders met tips hoe ze hun kindje kunnen helpen Nederlands leren

Taaltips voor ouders