AED's in Menen

Op verschillende locaties in Menen kan je een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) vinden.

Het toestel analyseert het hartritme van een slachtoffer en bepaalt automatisch of er een stroomstoot nodig is. Een AED is draagbaar en ook gemakkelijk in gebruik. Met gesproken instructies gidst het toestel de hulpverlener.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 % van de slachtoffers overleven dit.

Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd én krijgt het slachtoffer een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70 % overlevingskans.

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, is de kans op een slachtoffer van hartfalen groter. Vele bedrijven en firma’s plaatsten al een AED in hun lokalen.

Op enkele strategische plaatsen in onze stad hangt ondertussen zo’n toestel buiten. 

De AED-toestellen die aan de buitenzijde van een gebouw hangen zijn 24u op 24u en voor iedereen toegankelijk is.  Op de groene kast zit een geluidsalarm om misbruik te voorkomen. 

Belangrijk om weten is dat het gebruik van een AED-toestel alleen niet voldoende is. Reanimatie (CPR) onder de vorm van hartcompressies en beademing blijft onmisbaar !

Bediening

Wat je vooral moet weten: aarzel niet om een AED-toestel te gebruiken want dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood!

Ieder toestel geeft via gesproken instructies aan wat je moet doen en oordeelt zelfstandig of er een schok nodig is of niet.

Kaart met AED's