Plant bomen voor een betere leefomgeving!

Gepubliceerd op Maandag 16 september 2019

Een boom planten is veruit de efficiëntste manier om een betere leefomgeving te creëren. Bomen vinden we in parken, tuinen, begraafplaatsen, sportvelden, speelterreinen, straten en lanen, pleinen... en leveren niet alleen vallende bladeren op, maar ook ecosysteemdiensten. En deze diensten zijn niet te onderschatten. Wij pikken er drie uit.

Gezondere lucht

Door bomen aan te planten in stedelijke omgevingen verbeteren we de luchtkwaliteit.

Volwassen bomen filteren de lucht en dragen bij aan een gezonde omgeving. En dat is nodig, want door huishoudelijke verwarming, de uitstoot van bedrijven en het drukke verkeer is de luchtkwaliteit slecht en bevindt er zich veel fijn stof in de lucht. Bomen leggen fijn stof vast op hun bladeren en schors. Bij een volgende regenbui spoelt dit fijn stof af naar de bodem en komt zo niet in onze longen terecht. Deze luchtzuivering heeft een positief effect op het verminderen van luchtwegaandoeningen, allergieën en slaapstoornissen.

Koelere planeet

Door bomen aan te planten zorgen we voor de reflectie van zonnestralen, meer schaduw en een lagere temperatuur in verstedelijkt gebied.

De temperatuur in een stedelijke omgeving is gemiddeld hoger dan in het omliggende landelijke gebied. Dit fenomeen heet het hitte-eilandeffect. Bomen zorgen voor schaduw en onderscheppen als het ware het zonlicht voordat het als warmte opgeslagen wordt in de versteende omgeving. Omdat bomen het zonlicht onderscheppen, zetten bomen deze energie om in waterdamp. Door deze hogere luchtvochtigheid ontstaan er wolken die de straling van de zon terug reflecteren in de atmosfeer, wat cruciaal is bij het afkoelen van onze planeet.

Verkeersveiliger

Door bomen aan te planten verminderen we de kans op ongelukken.

Bomen kunnen gebruikt worden als verkeersgeleiders of -remmers waardoor er minder ongelukken gebeuren. Bomen leveren dus een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid. Bomen die strategisch geplaatst worden, duiden op gevaarlijke situaties en zorgen ervoor dat automobilisten alerter worden. Een goed geplaatste boom leidt tot 10% minder kans op ongelukken. 

foto van bomen