Na Menen krijgen nu ook Lauwe en Rekkem een seniorenpad

Gepubliceerd op Maandag 22 januari 2024

Seniorenpaden zijn relatief korte paden die zo comfortabel én toegankelijk mogelijk ingericht zijn. Menen kreeg een tijdje terug een eerste seniorenpad in het centrum van de stad: nu is het de beurt aan Lauwe en Rekkem én komt er een seniorenpad in de wijk Ons Dorp bij.

“Nu de sneeuw (voorlopig) is weggetrokken, kunnen we nieuwe dingen in de publieke ruimte ontdekken. Zoals 3 nieuwe seniorenpaden bijvoorbeeld”, zegt schepen van publieke ruimte Patrick Roose. “De uitgangspunten van een seniorenpad zijn duidelijk: we ontwikkelden doelgericht parcoursen in Menen, Lauwe en Rekkem. We brachten onze zitbanken in kaart. Vervolgens hebben we gefocust op de banken in de stads- en dorpskernen, met andere woorden in de onmiddellijke nabijheid van winkels, dienstencentra, horecazaken… We hebben onderzocht hoe toegankelijk die zijn: laten bijvoorbeeld de stoepranden toe dat iemand met een rolwagen de zitbank kan bereiken? Daarna hebben we de banken opgenomen in een parcours van 1,5 à 2km en de hiaten aangevuld met een vijftiental nieuwe zitbanken,” legt schepen voor senioren Kasper Vandecasteele uit. “Mensen voor wie stappen niet zo eenvoudig is, waren onze belangrijkste drijfveer en maatstaf”, vult schepen Roose aan. “Daarom staan de banken gemiddeld maximaal 200m uit elkaar.”

4 SENIORENPADEN IN TOTAAL

Zo heeft Menen nu vier seniorenpaden ontwikkeld. Twee in Menen (in het centrum en Ons Dorp), één in Lauwe en één Rekkem. “Op die manier kan een eenvoudig zitmeubel uitgroeien tot een uitnodiging om naar buiten te komen voor lichaamsbeweging of voor sociale contacten”, zegt schepen Vandecasteele. “We hopen dat mensen binnenkort, aan het begin van de lente, de seniorenpaden ook zo opvatten. Ze staan in elk geval waar mensen moeten zijn voor dagelijkse aankopen. Er zitten ook idyllische hoekjes tussen, zoals het zicht op het Kraaienveld, het vogelperspectief op Park Ter Walle, de landerijen tussen België en Frankrijk waartoe ook het panoramakader van ereburger Jozef Deleu ons uitnodigt.”

“Een seniorenpad is voor alle duidelijkheid geen gesloten parcours of wandeling met een begin en een einde. Wie zich op een seniorenpad bevindt, weet dat hij of zij op elk moment een of meerdere zitbanken in de onmiddellijke omgeving heeft”, zegt schepen Roose. “Wie een seniorenpad volgt, zal inderdaad geen nieuwe hoekjes in onze stad ontdekken, maar wel meubels en mensen die een nieuwe dag in Menen beter maken”, zegt schepen Vandecasteele.

De vier seniorenpaden vind je op www.menen.be/seniorenpaden. Daar kan je de route downloaden en zelfs via de Routeyou-applicatie volgen. Heb je zelf geen printer? Vraag jouw afgedrukte versie aan onze balies in het Stadhuis, Applauws (Lauwe) of Dorpshuis (Rekkem).