Spoorwegwerken INFRABEL

INFRABEL, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, voert  vernieuwingswerken uit aan de spoorlijn L69 (Y Kortrijk-West – Poperinge) en dit tussen de vertakking Kortrijk-West en Wervik. Ook Menen ligt langs die spoorlijn, dus zullen onze overwegen ook (om beurten) even dicht moeten voor werkzaamheden. Ondertussen zijn de overwegen in de Ieperstraat en de Hogeweg terug open voor alle verkeer. Enkel de Ch. Cappellestraat blijft nog een tijdje afgesloten.

Op deze pagina vind je de komende maanden alle info over de door INFRABEL geplande spoorwegwerken.

 

Wie voert de werken uit?

INFRABEL, infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet voert deze werken uit. www.infrabel.be/nl

Welke werken en wanneer?

Het gaat hier om het vernieuwen van dwarsliggers, spoorstaven en overwegen. De werken langs de spoorlijn L69 (Y Kortrijk-West - Poperinge) zijn gestart en duren tot en met november 2017.

Impact op het verkeer?

Om deze werken te kunnen uitvoeren, zullen er overwegen moeten worden afgesloten. Infrabel brengt de betrokken buurtbewoners hiervan steeds op de hoogte. Er wordt een gepaste wegomleiding voorzien in overleg met het stadsbestuur en de lokale politie. In Menen worden de overwegen als volgt afgesloten:

  • overweg Bruggestraat: afgesloten van 01/02/2017 tot 24/02/2017: wegomleiding via de Ieperstraat - Guido Gezellelaan - Volkslaan enerzijds, en via de N32 - Kortrijkstraat - J&M Sabbestraat anderzijds; (bewonersbrief Infrabel - klik hier
  • overweg Groenestraat: afgesloten van 16/02/2017 tot 24/03/2017: wegomleiding via de Henri Debrabanderestraat (Wevelgem) en N8; (bewonersbrief Infrabel - klik hier)
  • overweg Hogeweg: afgesloten van 22/03/2017 tot 22/05/2017: wegomleiding via Wilgenlaan - Westhoeklaan - Wervikstraat (richting Menen-Centrum) en Guido Gezellelaan - Volkslaan (richting Wevelgem-Kortrijk);  (bewonersbrief Infrabel - klik hier)
  • overweg Ch. Cappellestraat: afgesloten van 22/03/2017 tot 03/06/2017: wegomleiding via Ringlaan en/of Westhoeklaan; (bewonersbrief Infrabel - klik hier)
  • overweg Ieperstraat: 1 dag gesloten voor passage werktrein (van 24/03/2017 om 22:00 tot 25/03/2017 om 22:00) - daarna afgesloten van 18/04/2017 tot 20/05/2017: wegomleiding via Wilgenlaan - Westhoeklaan - Wervikstraat   (richting Menen-Centrum) en Guido Gezellelaan - Volkslaan (richting Wevelgem-Kortrijk) (bewonersbrief Infrabel - klik hier)

Op vraag van de stad Menen wordt de overweg in de Ieperstraat met voorrang afgewerkt.

Slechte weersomstandigheden kunnen deze planning in de war sturen. Updates vind je op deze pagina.

Hinder voor treinverkeer van 20 februari tot 17 maart

In de periode van 20 februari tot 17 maart voert Infrabel werken uit aan één spoor (A) op de lijn 69 tussen Kortrijk en Menen. Van 20 februari tot en met 17 maart 2017 volgen er ingrijpende vernieuwingswerken aan één spoor (A) op de lijn 69 tussen Kortrijk en Menen. Zowel sporen, dwarsliggers als overwegen zullen worden vernieuwd om de stiptheid en veiligheid van het treinverkeer te verhogen. Tijdens deze periode moeten alle treinen tussen Kortrijk en Poperinge gedurende weken via één spoor (B) rijden. Bovendien wordt er om veiligheidsredenen tijdens de werken een snelheidslimiet van 40 km/u aan de treinen opgelegd. Deze snelheidsbeperking schuift mee op met de werken. Op 18-19 en 25-26 februari zijn er gelijktijdig ook nog spoorwerken tussen Gent en Antwerpen en op 11-12 en 18-19 maart tussen Deinze en Gent. Deze zullen een bijkomende impact hebben op het treinverkeer.

NMBS zal van 20 februari tot en met 17 maart 2017 aan de reizigers een aangepast aanbod aanbieden van treinen, snelbussen via de A19 en stopbussen via de secundaire wegen. Om de reizigers zo comfortabel mogelijk te vervoeren, zullen zoveel mogelijk dubbeldeksbussen met een capaciteit van een 80-tal zitplaatsen worden ingezet. In het station Kortrijk zullen de bussen vertrekken aan de Pieter Tacklaan.

Aangepast aanbod tussen 20 februari en 17 maart 2017:

Tijdens de ochtendpiek zullen de treinen tussen Poperinge en Kortrijk kunnen rijden. In de richting van Kortrijk naar Poperinge zal er een alternatief aanbod zijn van 6 bussen. In de avondpiek zullen de treinen tussen Kortrijk en Poperinge rijden, maar is er een alternatief aanbod van 4 bussen + 1 lus tussen Ieper en Wervik.

Tijdens de ochtendpiek zullen de treinen IC 704, IC 705 en IC 706 tussen Kortrijk en Poperinge worden vervangen door snelbussen tussen de stations van Wervik, Komen en Ieper en stopbussen tussen de stations van Kortrijk, Bissegem, Wevelgem, Menen, Wervik, Komen, Ieper en Poperinge. De P 7080 zal rijden met een aangepaste dienstregeling.

Tijdens de avondpiek zullen de treinen P 8959, IC 739 en IC 740 tussen Poperinge en Kortrijk worden vervangen door snelbussen tussen de stations van Ieper, Wervik en Kortrijk en stopbussen tussen de stations van Poperinge, Ieper, Komen, Wervik, Menen, Wevelgem, Bissegem en Kortrijk.

Overzichtstabellen van de dienstregeling vind je hier (KLIK HIER).

Om onze klanten zo goed mogelijk te informeren over deze wijzigingen, zullen in alle stations tussen Kortrijk en Poperinge extra informatieborden met dienstregelingsaffiches worden geplaatst met het aangepast trein- en busaanbod. Verder zullen de wijzigingen worden aangekondigd via de stations en in de treinen. Voor meer info kunnen reizigers ook terecht bij onze klantendienst via tel. 02 528 28 28 (alle dagen van 7.00 u. tot 21.30 u.), de website www.nmbs.be, via mail: klantendienst@b-rail.be of Twitter @NMBS

Hoe pakt INFRABEL de werken aan?

De werken worden uitgevoerd met een spoorvernieuwingstrein P93, die automatisch sporen opbreekt en heraanlegt. Bekijk hieronder een film van deze werking.

Meer info?

Bewoners bij wie in de buurt een overweg sluit, krijgen van INFRABEL een bewonersbrief met concrete informatie. Buurtbewoners kunnen ook terecht bij Infrabel via het gratis nummer 0800 55 000 of via info.projecten@infrabel.be of zie de buurtbewonersrubriek op www.infrabel.be/nl/buurtbewoners/buurtbewonersnieuws.

Aangemaakt op: 24/05/2017