Zorgverleners en 17% van de 65+ers kregen ondertussen vaccin

Gepubliceerd op Vrijdag 26 maart 2021

“Op 18 februari zijn we in ons vaccinatiecentrum Menen-Wervik in zaal Park Ter Walle gestart met de vaccinatie van onze inwoners. Nu, 18 vaccinatiedagen later blikken we even terug op een goede start, met eerst de vaccinatie van onze zorgverleners en momenteel de vaccinatie van onze 85+ers”, zegt burgemeester Eddy Lust van de Stad Menen. “In die 18 dagen konden we met ons team al 2.298 inwoners een vaccin toedienen”, vult Youro Casier, burgemeester van Wervik aan.

Komende 2 weken nog 3.500 vaccins verwacht

“Wat positief is: we merken een gestage groei in het aanbod van het aantal vaccins aan ons centrum Menen-Wervik. Zo zijn we voor de komende 2 weken nu al zeker dat we 3.457 vaccins zullen krijgen en dus zullen kunnen toedienen”, aldus de tevreden burgemeesters. “Naast de zorgverleners kregen tot 22 maart al 17% van de senioren (+65 jaar) uit Menen en Wervik een vaccin. Het Vlaamse gemiddelde bedroeg op 22 maart 14%.”

Burgemeesters Lust en Casier: “De inentingen van de beschikbare vaccins verloopt niet alleen zeer vlot in het vaccinatiecentrum, het verloopt vooral zeer menselijk en klantvriendelijk. We merken dat aan de vele positieve reacties – onder andere op Facebook – van heel wat senioren of van kinderen van senioren die hun ouders naar het centrum begeleiden. Een pluim op de hoed van de centrumverantwoordelijken die de werking van ons centrum op zeer korte tijd op poten hebben gezet. Naast de professionele medewerkers hebben ook al meer dan 50 vrijwilligers hun steentje bijgedragen. Het is fijn te merken dat we op zo’n groot aanbod van vrijwilligers kunnen rekenen in deze moeilijke tijden. Dat is werkelijk hartverwarmend.”

Tegelijk blijven de lokale overheden Menen en Wervik het belang om de coronamaatregelen te volgen, benadrukken: de laatste 14 dagen kenden we in Menen en Wervik 372 nieuwe besmettingen. We moeten uiterst waakzaam blijven.

Voorlopig geen nieuwe besmettingen in woonzorgcentra Andante en Ceres

“Gelukkig kenden we binnen onze woonzorgcentra Andante (Menen) en Ceres (Lauwe) van Zorg Menen geen nieuwe besmettingen meer”, vult een tevreden schepen van Zorg Renaat Vandenbulcke nog aan. “Toch een bewijs dat de vaccinatiestrategie zijn vruchten afwerpt. Alert blijven is uiteraard de boodschap.”

Al 700 inwoners van reservelijst gevaccineerd

Schepen Angelique Declercq, bevoegd voor Welzijn in Menen, is verheugd dat heel veel inwoners ouder van 65 jaar zich op de reservelijst voor vaccinatie hebben ingeschreven: “We volgen strikt de strategie uitgerold door Vlaanderen, maar we hebben ondertussen toch al zo’n 700 personen uit de reservelijst kunnen vaccineren.”

Om af te sluiten roepen burgemeesters Lust en Casier nog eens op om de regels te blijven volgen en zeker in te gaan op de uitnodiging tot vaccinatie. “Twijfel je alsnog om je te laten vaccineren? Denk dan aan de kwetsbaren in onze samenleving wiens leven je mogelijks redt met jouw vaccinatie. We moeten hier samen door. We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen. Laat je vaccineren.”

Reservelijst verder aanvullen blijft cruciaal

 Om zeker te zijn dat geen enkel vaccin verloren gaat, leggen we een reservelijst aan. Behoor je tot de doelgroep 65+ en ben je beschikbaar op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om op korte tijd naar het vaccinatiecentrum te komen? Geef dan jouw contactgegevens door via www.menen.be/reservelijstvaccinatie. Na inschrijving ontvang je via mail een bevestiging dat je op de reservelijst staat.

 Let wel:

Inschrijven op deze reservelijst is geen garantie dat je op korte termijn een prikje zal krijgen. Enkel wanneer iemand uit de doelgroep 85+ zou afhaken wordt bekeken wie van de reservelijst in aanmerking kan komen om dit vrijgekomen vaccin te krijgen. Op deze manier wordt de reservelijst gebruikt om de beschikbare vaccins ook daadwerkelijk te gebruiken.

Eenmaal ingeschreven op de reservelijst hoef je niets meer te ondernemen. Als je aan de beurt bent, zal een medewerker van het vaccinatiecentrum jou opbellen met alle info en de concrete datum en tijdstip van vaccinatie meedelen. Eenmaal ingeschreven op de reservelijst heeft het dus geen zin om zelf (meermaals) contact te nemen wanneer je eventueel aan de beurt zal komen.