Zorgeloos spelen in de zomer? Vraag met je buren speelstraat aan

Gepubliceerd op Woensdag 22 januari 2020
Speelstraat

Nu de feestdagen voorbij zijn, kijken we met z’n allen uit naar het voorjaar én dus ook naar de zomervakantie. Naar goede gewoonte zal het opnieuw mogelijk zijn om tijdens de zomer een speelstraat in te richten, zodat alle kinderen zonder zorgen kunnen buiten spelen op straat.

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is helemaal voorbehouden voor spelende kinderen. Er mag ook wegneembaar speelgoed geplaatst worden op straat (tentje, kegels...). Enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en fietsers mogen de straat inrijden. Bestuurders moeten stapvoets rijden, want spelende kinderen worden er gelijkgesteld met voetgangers en krijgen dus altijd voorrang. Een speelstraat kan wel enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.

Speelstraat aanvragen

Wil jij jouw straat ook als speelstraat inrichten? Dat kan! Kom gerust langs op de Jeugddienst, wij helpen je graag op weg. Geen tijd om langs te komen? Bel ons op 056 529 239 of stuur een mailtje naar jeugddienst@menen.be voor meer informatie. Een speelstraat voor deze zomer aanvragen kan tot eind maart.

Fréderique geeft je 5 goede redenen om jouw speelstraat aan te vragen

Fréderique ‘Freze’ Midavaine is een vaste klant bij de Jeugddienst. Als inwoner van de Parkstraat vraagt zij samen met haar buren steevast een speelstraat aan tijdens de zomervakantie. Waarom? Dat zegt Fréderique je graag zelf:

  • Overdag is de speelstraat voor de kinderen, ’s avonds kunnen de ouders gezellig babbelen, terwijl de kids spelen!
  • Het is veilig om buiten te spelen en er is altijd wel iemand die een oogje in het zeil houdt!
  • De kinderen vinden het leuk om buiten te spelen en leren zo hun buren kennen!
  • Er is een hele leuke sfeer in de straat: wie wil dit nu niet!
  • We zetten de straat in de bloemetjes, houden in die week ook een buurtfeest en maken allemaal samen versieringen!

Vraag hier uw speelstraat aan

Opgepast! Een speelstraat kan enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.  Download deze lijst en laat ze invullen door de buurtbewoners. Dit kan je doen voor je je digitaal aanvraagformulier indient en dan onmiddellijk meesturen of je kan dit achteraf nog doorsturen naar jeugddienst@menen.be (voor 31 maart).