Zorgeloos spelen in de zomer? Vraag met je buren speelstraat aan

Gepubliceerd op Dinsdag 23 maart 2021
foto van speelstraat

Ook deze zomer willen we opnieuw extra ruimte geven aan kinderen om te spelen. Daartoe kunnen opnieuw (delen) van bepaalde straten worden ingericht als ‘speelstraat’.

Dit betekent dat …

  • de gehele straat voorbehouden is voor spelen, er mag ook wegneembare speelinfrastructuur geplaatst worden op de straat (een tent, kegels,...);
  • enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en fietsers de straat mogen inrijden;
  • bestuurders stapvoets moeten rijden en spelende kinderen niet in gevaar brengen of hinderen;
  • spelende kinderen worden gelijkgesteld met voetgangers en dus voorrang krijgen.

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is helemaal voorbehouden voor spelende kinderen. Er mag ook wegneembaar speelgoed geplaatst worden op straat (tentje, kegels...). Enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en fietsers mogen de straat inrijden. Bestuurders moeten stapvoets rijden, want spelende kinderen worden er gelijkgesteld met voetgangers en krijgen dus altijd voorrang. Een speelstraat kan wel enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.

Welke maatregelen moeten gevolgd worden?

Afhankelijk van de op dat moment geldende richtlijnen, zullen bijkomende maatregelen getroffen moeten worden. Deze worden nog gecommuniceerd. Indien er niet enkel binnen de gezinsbubbel gespeeld wordt:

Vraag voor 30 april je speelstraat aan!

Hoe vraag je je speelstraat aan en waar hou je rekening mee?

Vraag je speelstraat via onderstaand formulier.

Hou zeker ook onze facebookpagina in de gaten voor meer nieuws: https://www.facebook.com/jeugddienst8930

Vraag hier uw speelstraat aan

Opgepast! Een speelstraat kan enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.  Download deze lijst en laat ze invullen door de buurtbewoners. Dit kan je doen voor je je digitaal aanvraagformulier indient en dan onmiddellijk meesturen of je kan dit achteraf nog doorsturen naar jeugddienst@menen.be (voor 30 april).