Woonzorgcentrum Ceres Lauwe: een thuis, in een groot huis

Gepubliceerd op Maandag 07 oktober 2019

Het woonzorgcentrum Ceres tekent sedert begin dit jaar het nieuwe straatbeeld in de Lauwse woonkern.

“De bouw van dit nieuwe ‘huis’ is een project dat al een aantal jaren oud is. Het begon in 2000 met de aanvaarding van het zorgstrategisch plan. In 2007 volgde de goedkeuring van het technisch financieel plan en de subsidiebelofte. Na, helaas, een periode van tegenvallers kon de stedenbouwkundige vergunning dan toch in juni 2015 toegekend worden, waarna de feitelijke bouwwerkzaamheden in januari 2016 werden opgestart. Op heden is de eerste fase voltooid, waaronder alle 93 woongelegenheden. Deze konden al in maart van dit jaar door de enthousiaste bewoners in gebruik genomen worden”, vertelt schepen Renaat Vandenbulcke bevoegd voor Zorg en Patrimonium.

En zo staat u nu hier, in dit gloednieuwe woonzorgcentrum, opgebouwd uit verschillende volumes, rond een prachtige gemeenschappelijke binnentuin. Deze ‘endless garden’, die door het hellende groendak de visuele indruk creëert dat de tuin onbegrensd is, is een werk van de Portugese kunstenaar, Rafael Balestra. Het opzet was om te voldoen aan de architecturale vraag om het concept te zien als deel van het gebouw, eerder dan een alleenstaand kunstwerk.

Dit gebouw, met een modern karakter doch met een knipoog naar de tijd van toen, biedt zorg en permanente huisvesting voor ouderen met voornamelijk een grote zorgnood.

Veel aandacht is ook uitgegaan naar duurzaamheid en energieverbruik. Het bouwwerk voldoet aan de hedendaagse wensen van de huidige bewoners qua comfort, vrijheid en zorg; bewoners die op vandaag andere eisen stellen dan gisteren het geval was. 

Patrick Plancke, Hoofd IVA Zorg Menen: “Net zoals in het recente woonzorgcentrum Andante wilden we met het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Zorg Menen ook hier dezelfde visie implementeren, namelijk kleinschaligheid en huiselijkheid in een grote woonvorm. Hierdoor is niet alleen het gebouw maar ook onze manier van werken veranderd. Het nieuwe concept had zodoende tot doel te ‘decentraliseren’, weg van de gemeenschappelijke refter en grote zalen, waardoor 3 afdelingen gecreëerd werden (1 per verdiep) met telkens 2 woongroepen. Een leuk gegeven voor de bewoners afkomstig uit Lauwe is dat deze afdelingen genoemd werden naar enkele destijds welgekende plaatsen in Lauwe: Bramier, Boldries en Swaenekouter. Nostalgie ten top!”

De ambitie is om voor de bewoners van WZC Ceres een dynamische omgeving te creëren die zo veel mogelijk aansluit bij de thuissituatie. Deze vorm van verblijf biedt aan de nog mobiele oudere niet enkel alle nodige zorgen die een woonzorgcentrum typerend maken, maar tegelijkertijd de mogelijkheid tot autonomie en zelfredzaamheid.

“Zo beschikt elke woongroep over een eigen living met bijhorend keukentje waar de bewoners bij gelegenheid nog zelf aan de slag kunnen en zodoende verder gestimuleerd worden. In de living nodigt een knus salon uit om te verpozen, bij te praten of samen een favoriet tv-programma te bekijken. Hier worden ook dagelijks, samen met andere huisgenoten, de maaltijden genuttigd waarbij er al eens in de potten op tafel kan geroerd worden zoals dit er vroeger thuis in het gezin aan toe ging en waardoor ook tijdens deze momenten weer dat thuisgevoel in het leven geroepen wordt”, gaat Patrick Plancke verder.

De 93 woongelegenheden zelf zijn beduidend groter dan in het oude woonzorgcentrum en zijn uitgerust met een eigen badkamer met douche en toilet. Nieuw is dat 3 van deze woongelegenheden  als kortverblijf worden aangeboden voor zorg en ondersteuning aan gebruikers gedurende een beperkte periode met het oog op een terugkeer naar de thuissituatie. In de woongelegenheden is alle modern comfort aanwezig zoals hedendaags meubilair (bed, kasten, tafel met stoel en relaxzetel), een koelkast, digitale tv, een kluis en een brievenbus. Gezien er geopteerd werd voor enkel eenpersoonskamers is de privacy maximaal gewaarborgd. Verspreid over het gebouw vinden we ook nog eens 4 gemeenschappelijke badkamers met hoog-laag bad voor de bewoners die dit wensen of voor wie dit comfortabeler is. De afwerkingskeuken bevindt zich in de kelder van het woonzorgcentrum. De maaltijden worden aangeleverd vanuit de centrale keuken in het woonzorgcentrum Andante en worden hier verder afgewerkt of klaargemaakt voor de verdeling naar de afdelingskeukentjes. 

Verder werd er ook nog geïnvesteerd in een aantal lokalen die ten dienste staan van de bewoners (en de bezoekers): hobbyruimte, zitplaats, kineruimte, kapsalon (2de fase), rookkamer (2de fase), cafetaria en polyvalente ruimte (2de fase).

De 2de fase omvat hier bovenop ook nog de realisatie van enkele kantoren evenals de centrale publieke toiletten. Het gebouw zou volledig afgewerkt moeten zijn rond september 2020 met inbegrip van de omgevingsaanleg en de aanleg van de parking.

“Met enige trots laten we u vandaag genieten van het nieuwe pareltje binnen ons patrimonium. Dit gebouw vormt een solide fundament voor de uitvoering van onze missie en visie. En daarom een welgemeende dank aan alle partijen die betrokken waren bij en onvermoeibaar hebben meegewerkt aan de eerste en belangrijkste fase van dit project”, rondt een tevreden schepen Vandenbulcke af.

MEER INFO

Patrick Plancke

Hoofd IVA Zorg Menen

T 056 527 171

patrick.plancke@menen.be

foto Opening CERES Lauwe
Het stadsbestuur opende CERES Lauwe (1ste fase) plechtig op vrijdag 4 oktober.