Werelddag Verzet tegen Armoede

Gepubliceerd op maandag 31 juli 2023

Op dinsdag 17 oktober 2023 is er de Werelddag van het verzet tegen armoede. Naar aanleiding van die bijzondere dag nodigt Stad Menen al zijn inwoners voor het tweede jaar op rij uit om deel te nemen aan een inleefweek.

Tussen maandag 9 en zondag 15 oktober 2023 proberen we een leven in armoede na te bootsen. Kan jij een week lang leven met 60 euro voor een volwassene, 100 euro voor koppel (2 volwassenen onder zelfde dak) en 20 euro voor een kind? Per dag beschik je over 8,5 euro voor een volwassene, 14,2 euro voor een koppel en 2,8 euro voor een kind. Durf jij de uitdaging aan?

Welke maaltijden kan je bereiden voor 3 euro? Wat doe je als je maar 1 trui hebt? Wat vertel je aan de kinderen als zij niet kunnen doen zoals de meeste van de klasgenoten?...

Graag doen we een oproep om tijdens die week een geknoopt, wit laken uit te hangen. Wie zo’n laken uit zijn raam hangt, laat zien dat mensen in armoede er niet alleen voor staan. Op deze manier gaat men mee de strijd aan tegen armoede en sociale uitsluiting. 

Vervolgens, op dinsdag 17 oktober om 19:00, nodigen we je uit in cc De Steiger om verschillende facetten van armoede toe te lichten. Thema’s als gezondheid, psychische kwetsbaarheid, gezin komen ter sprake. Het wordt een interactieve avond waar je op eigen tempo de getuigenissen kan beluisteren in kleine groepjes. We maken er een mooie avond met zang, verse soep en brood.

Wil je graag meezingen? Wees welkom op 28 september, 5 oktober en 12 oktober van 18:30 tot 19:30 in de Academie voor Beeld, Muziek en Woord (Bruggestraat 43, Menen). Graag inschrijven (gratis) via onthaal Allegro 056/52.72.80. Er zijn geen vereisten qua niveau. De enige vereiste is zin om samen te zingen.  

Leefregels inleefweek

Om de inleefweek zo waarachtig mogelijk te maken, spreken we enkele zaken af.

Schrijf je hier in!

We beseffen dat een inleefweek hooguit een fractie van een echt leven in armoede kan laten zien. Werkgevers die werkgerelateerde onkosten weken later terugbetalen bijvoorbeeld, doen dat in de veronderstelling dat iedereen over reservemiddelen beschikt, maar mensen in armoede hebben de mogelijkheid niet om reserves op te bouwen. Ononderbroken in armoede leven heeft een zware psychologische impact (stress, angst, schaamte…).
Daarom doet Stad Menen grote inspanningen om de toegankelijkheid van hulp -en dienstverlening te verhogen voor alle burgers. Rechtentoekenning en arbeidsactivering bijvoorbeeld verstevigen de financiële basis en zijn een belangrijke hefboom.

Verder heeft Stad Menen het aanbod van sociale kruidenier ‘t Toemaatje uitgebreid, geïnvesteerd om kinderarmoede te bestrijden, met de Uitpas het vrijetijdsaanbod toegankelijker gemaakt… Van die ondersteunende maatregelen zullen de deelnemers van de inleefweek geen gebruik kunnen maken. Je kunt jezelf wel trakteren op een vergelijkende ervaring. Neem deel aan de inleefweek en toon je solidariteit met de vele mensen voor wie armoede een dagelijkse realiteit en wijdvertakt probleem is.