Wegenwerken: planning nutswerken Moeskroenstraat-Lauwestraat

Gepubliceerd op Maandag 14 september 2020

Normaal gezien kan de Moeskroenstraat morgenavond 9 oktober opnieuw geopend worden (na verificatie politie en AWV).

De werken starten nu maandag in de Lauwestraat. Dit voorzien tem 13/11 (mits gunstige weersomstandigheden).

Omleidingen thv Sint-Niklaasdreef/Murissonstraat en Waterstraat/Vierwegenstraat vallen dus weg.

Traag karakter van de Waterstraat/Vierwegenstraat zal vanaf 15/10 in originele staat terug hersteld worden (terugplaatsen van de betonblokken).


Update 9 oktober 2020

Sedert 21 september 2020 zijn de voorbereidende nutswerken in de Lauwestraat – Moeskroenstraat te Rekkem van start gegaan.

Fase 1 (Beëindiging):
De eerste fase van deze ingrijpende werken wordt normaliter morgenavond beëindigd, wat betekent dat de Moeskroenstraat vanaf vrijdagavond 9 oktober 2020 opnieuw kan worden geopend (onder voorbehoud van verificatie door PZ Grensleie en AWV).

Dit betekent dat de omleidingen via de Sint-Niklaasdreef/Murissonstraat en via de Waterstraat/Vierwegenstraat wegvallen.

Het traag karakter van de Waterstraat/Vierwegenstraat zal vanaf 15 oktober in originele staat terug hersteld worden (terugplaatsen van de betonblokken).

Fase 2 (Opstart):

De tweede fase, die zal plaatsvinden in de Lauwestraat, gaat van start op maandag 12 oktober 2020.

Concreet

Startperiode van de werken:

Maandag 12 oktober t.e.m. 13 november (onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden)

Locatie van de werken:.

Gedeelte Lauwestraat, startende vanaf de Moeskroenstraat tot aan de Fonteinstraat.

Verkeershinder:

- Algemene richtlijnen:

Lokaal verkeer wordt toegelaten tot aan de werkzone.

- Wegomleggingen (plannen zijn terug te vinden in bijlage):

 • Hoofdwegomlegging voor alle doorgaand verkeer: er wordt een wegomlegging voorzien via de N32 / A19 / E403 / E17 / N58 / Dronckaertstraat – zie plan 1
 • Daarnaast worden er lokale wegomleggingen voorzien, enkel voor plaatselijk verkeer:
  • In de Moeskroenstraat:

   • komende van E17/Moeskroen naar de Lauwestraat: via de Elf Novemberlaan - Fonteinstraat – zie plan 2
  • In de Lauwestraat:
   • naar de Moeskroenstraat (richting E17-Moeskroen): via de Fonteinstraat - Priester Coulonstraat – zie plan 2

“In de Lauwestraat en Moeskroenstraat in Rekkem is een dossier opgestart om de riolering her aan te leggen en daarna het wegprofiel aan te passen. In voorbereiding op deze rioleringswerken worden in eerste fase de nutsleidingen aangepakt. Bij deze nutswerken worden de leidingen van De Watergroep en Fluvius geoptimaliseerd en verplaatst in functie van de latere rioleringswerken”, zegt schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose.

De verkeersdrukte in deze straten kennende, zagen wij als stadsbestuur het initieel signalisatieplan niet zitten en hebben we nu zelf een nieuw concept opgesteld om het plaatselijk verkeer te organiseren.

De Watergroep dient ingrijpende werken uit te voeren waarbij de leidingen vernieuwd worden over het volledige tracé van de werken en alle woningen daarna moeten overgekoppeld te worden. De werken van De Watergroep worden uitgevoerd door aannemer Vereecke.

Om de werken zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen worden deze in 2 fasen uitgevoerd:

 • De nieuwe leidingen worden aangelegd in de Moeskroenstraat waardoor deze straat volledig afgesloten moet worden. Alle doorgaand verkeer zal omgeleid worden via de autosnelweg (A19 / E403 / E17), er zal hierop sterk toegezien worden door onze politie. Het zal bv. niet langer toegelaten zijn om met een vrachtwagen af te rijden in Menen op de A19 om naar de bedrijven van Lauwe of Rekkem te rijden (LAR of Rekkemstraat) of de E17 op te rijden aan de LAR. Enkel voor plaatselijk verkeer zijn er nu wel extra omleidingen voorzien via de Sint-Niklaasdreef, Fonteinstraat en Waterstraat. Deze werken worden gepland van 21 september tot en met 9 oktober (onder voorbehoud van voldoende goede weersomstandigheden).

 • Er worden ook nieuwe leidingen aangelegd in de Lauwestraat. Op dat moment zal de Moeskroenstraat terug gebruikt kunnen worden voor alle verkeer en blijft enkel de omleiding via de Fonteinstraat behouden. Voor verkeer komende vanuit de richting Lauwe wordt de omleiding voorzien via de Fonteinstraat – Priester Coulonstraat – Moeskroenstraat en via de Elf Novemberlaan-Fonteinstraat voor verkeer richting Lauwe. Ter hoogte van Rekkem Plaats zullen de in- en uitrit omgedraaid worden naar de Priester Coulonstraat en in de 2de fase mogelijks tijdelijk verkeerslichten ingezet worden. Deze werken zijn gepland van 12 tot en met 30 oktober (ook onder voorbehoud van voldoende goede weersomstandigheden).

Schepen Roose: “Op deze manier blijven alle ondernemingen in Rekkem en Lauwe vlot bereikbaar, zowel tot aan de parking Sint-Niklaas vanuit Menen, Rekkem Plaats vanuit Moeskroen en Lauwe-/Rekkemstraat via de Moeskroenstraat naar de E17. Na de aanleg van de nieuwe leidingen worden de straten opnieuw vrijgegeven en zal de aannemer de overkoppelingen opstarten. Elke woning wordt apart voorzien van een nieuwe aansluiting. De bewoners worden hiervoor apart gecontacteerd om een afspraak te bekomen. De aanleg van de nieuwe riolering zal ingepland worden in 2021 na gunning van de werken door Aquafin. Bij deze grote werken voorzien we synergie met het Agentschap Wegen en Verkeer om het wegprofiel van de Lauwestraat aan te passen en het wegdek van de Moeskroenstraat te vernieuwen vanaf de Croisé tot aan de Palma. Van zodra de aannemer hiervoor gekend is, organiseren we voor deze fase opnieuw een bewonersoverleg.”

Infobrieven

Wegomlegging: Via de N32 / A19 / E403 / E17 / N58 / Dronckaertstraat

Wegomlegging A19-E17

Wegomlegging: Via de Elf Novemberlaan - Fonteinstraat - vanuit de Moeskroenstraat richting de Lauwestraat / Via de Fonteinstraat - Priester Coulonstraat - vanuit de Lauwestraat richting de Moeskroenstraat

Wegomlegging 2

Wegomlegging: Via de Murissonstraat - Kattestraat - vanuit de Moeskroenstraat naar de Moeskroenstraat richting Lauwe-Moeskroen

Wegomlegging

Wegomlegging: Via Wijk Ten Dale - Waterstraat - Vierwegenstraat - vanuit de Moeskroenstraat naar de Moeskroenstraat richting Menen

Wegomlegging