Vraag en antwoord over het praktische verloop van de verkiezingen

Heeft u een vraag met betrekking tot het praktische verloop van de verkiezingen? Hier lijsten we de meest voorkomende vragen en antwoorden op.

Hoelang zijn de stembureaus open?

De stembureaus zijn open van 8u tot 13u. Als je net na 13u nog staat aan te schuiven, word je toegelaten tot het stembureau.

Hoe stem je geldig?

Na controle van je identiteit (aan de hand van je identiteitskaart) ontvang je 2 stembiljetten: één voor de gemeenteraadsverkiezingen (wit) en één voor de provincieraadsverkiezingen (groen). Niet-Belgen die zich vooraf hebben geregistreerd, ontvangen enkel een stembiljet voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Je kan op volgende manieren geldig stemmen:

  • als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst waarop je wil stemmen, breng je een lijststem uit door het vakje bovenaan de lijst in te kleuren
  • als je de volgorde van de kandidaten op de lijst wil veranderen, breng je een naamstem uit op 1 of meerdere kandidaten van dezelfde lijst door het vakje bij hun naam te kleuren
  • je kan ook tegelijk een lijststem en 1 of meerdere voorkeurstemmen op dezelfde lijst uitbrengen (lijst- + naamstem)

Je stem zal niet meetellen:

  • Als je een ander papier hebt gebruikt om te stemmen
  • Als je geen vakje hebt ingekleurd
  • Als je vakjes in verschillende lijsten hebt ingekleurd
  • Als je de vorm of de grootte van de stempapieren hebt veranderd
  • Als je iets in het stempapier hebt gestopt, bijvoorbeeld een stukje papier of een voorwerp
  • Als je iets op het stempapier hebt geschreven of gekleurd buiten de vakjes.

Nadat je gestemd hebt, vouw je beide stembiljetten goed dicht en stop ze in de stembussen van de juiste kleur (witte en groene stembus). Op je oproepingsbrief wordt een stempel aangebracht. Dit is het bewijs dat je hebt gestemd.

Vergeet je identiteitskaart niet na het stemmen!

Als je moeilijkheden hebt om te stemmen, mag je steeds hulp vragen aan de voorzitter of een bijzitter van het stembureau.

Wat te doen indien je je oproepingsbrief niet meer vindt?

De oproepingsbrieven worden verzonden eind september.
Je kan tot zondagmiddag 14 oktober terecht bij de dienst Burgerzaken voor een duplicaat van je oproepingsbrief, indien je deze niet meer zou vinden.Bovendien zijn op zondag 14 oktober de dienst Burgerzaken en het Onthaal op het stadhuis in Menen, het gemeentehuis Lauwe en het LDC Rekkem open van 8u tot 13u.

Heb je vragen omtrent je aanstelling als voorzitter of bijzitter van een stem- of telbureau, richt deze dan per mail via verkiezingen@menen.be.

Kandidaten en uitslagen

Op de verkiezingsdag kan je op www.vlaanderenkiest.be terecht voor alle officiële uitslagen. De tussentijdse resultaten worden onmiddellijk en snel doorgegeven.
Je vindt er het aantal stemmen, het percentage stemmen dat een partij behaalt, de voorkeurstemmen van de kandidaten en projecties van de zetelverdeling, zowel in cijfers als op een landkaart. Eenmaal alle resultaten definitief zijn, weet je meteen ook wie verkozen is.

Contact bij vragen
Dienst Burgerzaken - T 056 529 250
verkiezingen@menen.be
www.menen.be/verkiezingen
www.vlaanderenkiest.be

Grote Markt 1
8930
Menen
056 529 280
Nu gesloten
08:30 - 12:00
Alles weergeven
Aangemaakt op: 12/09/2018