Voorkom fietsdiefstallen

Gepubliceerd op Donderdag 02 juni 2022

Op een nietsvermoedende stralende zomerdag plan je een fietstocht. Nadien wil je pronken met je sportieve prestatie. Apps zoals Strava en de sociale media zijn ideaal om je sportprestaties te meten met uw vrienden, familie of andere sportievelingen. Enkele dagen later kom je thuis en merk je dat er inbrekers zijn langs geweest.  Hopelijk is dit voor jou geen gekende situatie, maar dat had het wel kunnen zijn. Dieven gebruiken deze apps en sociale media om te achterhalen waar ze koersfietsen en mountainbikes kunnen vinden. Door enkele aanpassingen kan je deze dieven buitenspel zetten.

Leer beter omgaan met de tracking apps die je gebruikt.

We raden je aan om je data enkel te delen met mensen die je echt kent. Hoe breder je gaat in het delen van je sportprestaties, hoe groter de kans dat ook mensen met slechte bedoelingen dit oppikken.  Indien je toch graag wilt pronken en zoveel mogelijk mensen wil bereiken met je prestatie, dan  is het mogelijk om je traject niet volledig openbaar te maken. Zo kan je bij veel tracking apps je begin en eindpunt van je fietstocht verbergen.  Het kan ook slim zijn om niet je volledige naam te gebruiken. Dieven kunnen je adres soms vinden met behulp van je volledige naam. Een anonieme gebruikersnaam of je voornaam met bijvoorbeeld de eerste letter van je achternaam maakt dit al iets moeilijker.

Beveilig je fiets

Al onze tips gevolgd, maar dieven hebben toch je adres achterhaald? Dan kan je ook je fiets zelf beveiligen. Bij de dienst veiligheid en samenleven is het mogelijk om je fiets gratis te laten labelen. Dit zou het stelen van een fiets moeten belemmeren. Het labelen heeft overigens  een afschrikkend effect. Bij het afsluiten van je fiets, maak je deze best vast aan een vaststaand object. Je kan gebruik maken van meer dan één type slot, waardoor je fiets moeilijker te stelen is.

Plaats je fiets altijd op een veilige plaats en sluit hem goed af. Ook als je maar enkele minuten de fiets verlaat. Hoe beter je fiets beveiligd is, hoe kleiner de kans dat hij gestolen wordt. Een fietsdiefstal gebeurt zeer snel. Wie een dure fiets heeft, stalt deze best in een afgesloten ruimte en voorziet die best van extra sloten.

Je fiets altijd goed beveiligd en toch slachtoffer van fietsdiefstal?

Meld dit dan bij de politie. Dit kan via www.politie.be/nl/police-on-web of via de website van PZ Grensleie.