Voedingsadvies voor eitjes uit de eigen tuin

Gepubliceerd op Maandag 16 juli 2018

Eigen kweek, lekker en gezond?

Een ei is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Toch werd in 2003 in delen van de stad Menen het advies gegeven geen eieren van eigen kippen te consumeren. Metingen toonden immers aan dat eitjes in dit deel van de stad te hoge gehalten dioxines en PCB’s bevatten. Zeven jaar later werd bij jongeren in de regio Menen vastgesteld dat ze lagere gehalten aan dioxines en PCB’s in hun bloed hadden dan leeftijdsgenoten in de rest van Vlaanderen. Deze lagere gehalten bleken onder meer verband te houden met een lagere consumptie van lokaal geteelde voeding in de regio Menen. Veel inwoners van Menen en de buurgemeenten Wevelgem en Wervik vragen zich af of het terug veilig is eieren van eigen kippen te eten.

Om een antwoord te geven op deze vraag werden eitjes en kippenrennen in 15 tuinen van Menen, Wervik en Wevelgem onderzocht op de aanwezigheid van dioxines, PCB’s en het pesticide DDT. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO, het PIH (Provinciaal Instituut voor Hygiëne) en het analyselabo SGS in opdracht van de Vlaamse overheid. De resultaten zijn nu bekend.

Wat bleek uit de studie?

In lijn met wat op andere plaatsen in Vlaanderen is aangetoond, liggen de gehalten van deze stoffen in de eieren van particulieren ook in de huidige studie hoger dan in commerciële eieren. De resultaten van de eitjes toonden grote verschillen. In een deel van de eitjes werden minder dioxines en PCB’s dan voorheen gemeten.Veel hangt dus af van de lokale situatie. Stoken, het gebruik van pesticiden en de nabijheid van industrie kunnen de resultaten beïnvloeden. U kan het rapport van deze studie hier terugvinden.

Investeren in de juiste voorzorgsmaatregelen zal u geen windeieren leggen!

De resultaten tonen aan dat we op de goede weg zitten en de gemeenten willen blijven inzetten op de gezondheid van hun inwoners. Daarom kiezen inwoners uit de voorzorgszone van 2003 best nog een tijd voor eitjes uit de winkel. In een overzichtstabel kan je nagaan of je in deze zone woont (klik hier). Volwassenen die buiten de voorzorgszone wonen, beperken de consumptie van eitjes van eigen kippen tot 2 per week en kiezen als derde eitje eentje uit de winkel. Voor kinderen werden adviezen afgeleid aangepast aan de leeftijd.

Slimme tips voor de kippenhouder

Daarnaast kan je zelf een heleboel dingen doen om schadelijke stoffen in eieren te verminde-ren.  Er zijn enkele gouden regels om in het achterhoofd te houden. Te beginnen bij de in-richting van je kippenren. Dioxines, PCB’s en DDT komen terecht op de bodem en kunnen zo opgenomen worden door je kippen. Wanneer je kippen voldoende scharrelruimte hebben blijft je grasmat beter bewaard. Dit beperkt het omwoelen. Voorzie daarom zo’n 10 tot 25 m2 scharrelruimte per kip. Je kan ook je ren in twee verdelen: terwijl de dieren gebruik maken van de ene helft, groeit in de andere helft de nieuw ingezaaide grasmat of herstelt de oude mat zich. Geef je kippen geen vlees, kaasrestjes, vis, charcuterie of sauzen. Het zijn immers dierlijke vetten die dioxines of PCB’s kunnen bevatten. Stook niet in open lucht en ga op zoek naar alternatieven voor pesticiden.

In de nieuwe folder‚ 'Eigen kweek, lekker en gezond?’, vind je meer nuttige tips en informatie over de mogelijke gezondheidseffecten. Deze folder is gratis te verkrijgen bij de Milieudienst van de stad Menen en kun je hier ook downloaden en bekijken (klik hier).

Bij vragen kan je ook steeds terecht bij de milieuambtenaar van de stad Menen.