Verkiezingen op 26 mei 2019: veelgestelde vragen

26 mei 2019

Wie kiesgerechtigd is en ingeschreven is op de kiezerslijst moet op 26 mei 2019 naar de stembus voor de verkiezing van het Europees Parlement, de Kamer en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen. Hieronder vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Hoe weet je in welk stembureau je je moet aanmelden voor het uitbrengen van je stem?

Op de oproepingskaart, die je wordt toegestuurd in de week van 10 mei, staat het adres en het nummer van je stembureau vermeld. 

Hoelang zijn de stembureaus open?

Van 8:00 tot 14:00. Als je net na 14:00 nog staat aan te schuiven, word je toegelaten tot het stembureau.

Wat te doen indien je je oproepingskaart niet meer vindt?

De oproepingskaarten worden verzonden in de week van 10 mei. Je kan tot zondag 26 mei (8:00-14:00) terecht bij de dienst Burgerzaken voor een duplicaat van deze kaart.

Wat te doen indien je je identiteitskaart niet meer terug vindt?

Start zo vlug als mogelijk de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart. Indien de aflevering ervan niet meer mogelijk is voor 26 mei, leg dan aan het stembureau het tijdelijk vervangformulier (bijlage 12) voor dat je van de dienst burgerzaken zal ontvangen. Voor het bekomen van dit tijdelijk vervangformulier kan je terecht bij de dienst burgerzaken tot zondag 26 mei (8:00-14:00).

Op welke stembiljetten moet je je stem uitbrengen?

Na controle van je identiteit ontvang je, als Belg wonende in België, volgende stembiljetten: blauw stembiljet (Europees Parlement), wit stembiljet (Kamer) en roze stembiljet (Vlaams Parlement). De kiezers met een nationaliteit van een andere lidstaat van de EU en die zich lieten registreren als kiezer ontvangen enkel een blauw stembiljet. Ben je door een andere kiezer aangeduid om bij volmacht in zijn/haar plaats te stemmen, dan ontvang je volgende stembiljetten waarop je de volmachtstem moet uitbrengen: 

  • indien de volmachtgever een Belg is die in België woont: blauw stembiljet (Europees Parlement), wit stembiljet (Kamer), roze stembiljet (Vlaams Parlement)
  • indien de volmachtgever een kiezer is die de nationaliteit heeft van een andere lidstaat van de EU: enkel een blauw stembiljet (Europees Parlement)
  • indien de volmachtgever een Belg is die in het buitenland woont: enkel een wit stembiljet (Kamer)

Let wel: de volmachtstem moet steeds worden uitgebracht in het stembureau dat staat vermeld op de oproepingskaart van de volmachtgever (behalve bij volmacht voor een Belg die in het buitenland woont - de volmacht wordt uitgebracht in het stembureau van de volmachtdrager)

Hoe stem je geldig?

Om geldig te stemmen mag je per verkiezing slechts stemmen uitbrengen binnen één lijst. Dit kan:

  • door je stem uit te brengen in het vakje boven een lijst (lijststem)
  • door je stem uit te brengen in het vakje naast de naam van één of meerdere kandidaten (naamstem)

Indien je tegelijkertijd een lijststem en één of meerdere naamstemmen binnen de lijst uitbrengt, dan wordt met de lijststem geen rekening gehouden. Breng je stemmen (lijst- of naamstemmen) uit op verschillende lijsten, dan zal je stem als ongeldig worden beschouwd en niet worden meegeteld. Nadat je gestemd hebt, vouw je de stembiljetten goed dicht en stop je ze in de stembussen van de juiste kleur (blauwe, witte, roze  stembus).  Op je oproepingskaart wordt een stempel aangebracht.  Dit is het bewijs dat je gestemd hebt. Vergeet je identiteitskaart niet na het stemmen!