Verbouwingswerken en omgevingswerken GBS Barthel voltooid

"Na acht schooljaren kunnen we een punt zetten achter de grote infrastructuurwerken aan onze gemeentelijke basisschool (GBS) Barthel in Rekkem. Laatste doorn in het oog was de verkeersdrukke schoolingang langs de Moeskroenstraat. Sinds 1 september gaan de kinderen de school binnen via een veiligere zoen-en-vroem-zone", zegt een tevreden schepen van Onderwijs Griet Vanryckegem.

WAT VOORAF GING

Het was nog eredirecteur Eric Vanthournout die van de vorige bestuursploeg te horen kreeg dat men de school grondig zou verbouwen. In 2009 mocht huidig directeur Tom Vandamme dan ook meteen met het grote project starten. De school had nood aan extra ruimte. Een opmerking van de onderwijsinspectie stelde het ontbreken van een aangepaste kleutersportruimte aan de kaak. “De eerste fase werd voltooid begin 2013. Vanaf dan beschikte de school over 1 extra klaslokaal en een aparte kleutersportruimte. Ook de polyvalente zaal werd plechtig ingehuldigd. Sindsdien wordt de zaal dagelijks gebruikt door de school, maar vonden ook veel verenigingen er een geschikt onderkomen voor hun activiteiten”, aldus Tom Vlaeminck, schepen van Patrimonium.
In de daaropvolgende tweede fase werd het oude kleutergebouw vervangen door een nieuw, ruim en ecologisch gebouw waarin nu alle kleuterklassen een onderkomen vinden. “Eind oktober 2015 namen de kleuters hun intrek in het nieuwe gebouw. De ruime klassen, de sanitaire ruimtes tussen twee klassen en de open toegang tot de speelplaats maken een comfortabele, moderne kleuterwerking mogelijk. De kleuterschool had het moeilijker tijdens de verbouwingswerking, maar kent sinds de verhuis een sterk groeiend kleuteraantal. We moesten zelfs onze capaciteiten opnieuw bekijken”, vervolgt schepen Vanryckegem.

EEN VEILIGE START

Laatste fase van de grote infrastructuurwerken was de zoen-en-vroem-zone en de nieuwe schoolingang. De oude ingang langs de drukke Moeskroenstraat was altijd al een doorn in het oog van de ouders en het schoolbestuur. Sinds september wordt de nieuwe ingang gebruikt. “De nieuwe situatie is alvast veiliger dan vroeger, maar in de eerste maand van het schooljaar leerden we ook al heel wat bij. Met een paar kleine aanpassingen zal het voor iedereen duidelijker worden hoe de zone moet worden gebruikt. Ook bekijkt het Agentschap Wegen en Verkeer welke aanpassingen zij nog kunnen doen aan de Moeskroenstraat. Uiteraard zal dit nog even op zich laten wachten”, licht Dirk Vanholme, schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken, toe. “We stellen graag vast dat er alvast minder druk verkeer is in de Moeskroenstraat bij de start en het einde van de school. Ook de Elf Novemberlaan is nu grotendeels ontlast van de vele geparkeerde wagens.”

EEN BREDE SCHOOL

Sinds september vonden ook de stedelijke academies een onderkomen in GBS Barthel. De academie voor Beeldende Kunsten verhuisde hiervoor van het LDC Dorpshuis naar de school. Voor de academie voor Muziek en Woord betekende dit een nieuwe start. “Een school heeft een opdracht in de samenleving. Door het stedelijk onderwijs samen te brengen, zowel in Lauwe als in Rekkem, maken wij dat stap voor stap waar. Het onderwijs van steden en gemeenten is een openbare dienst en moet per definitie beantwoorden aan de principes van neutraliteit. Ons schoolbestuur, onze schoolteams, ouders en leerlingen dragen deze principes mee uit. Zo maken we onderwijs toegankelijk voor iedereen, met het grootste respect voor ieders keuze en overtuiging. We bekijken ook met de bibliotheekraad welke rol de bib in dit verhaal kan spelen”, besluit schepen Vanryckegem.

Aangemaakt op: 09/10/2017