Nieuws - meest recent

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in onze stad, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom kan onze stad vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Je moet je wel eerst inschrijven en dat kan hier.

In 2020 worden rookmelders verplicht voor alle woningen in Vlaanderen. Stichting Brandwonden biedt rookmelders aan via het onthaal in het stadhuis van Menen, het dorpshuis van Rekkem en het gemeentehuis in Lauwe. De optische rookmelders met een lithium batterij (10 jaar levensduur) kosten 16,00 euro.

“Een Algemeen Nood- en Interventieplan, kortweg ANIP: elke stad of gemeente moet er één hebben. Zo’n plan ondersteunt onze lokale overheden bij noodsituaties. Een goed uitgewerkt ANIP op papier is een start, maar zo’n plan ook effectief eens uittesten is zoveel waardevoller. Daarom organiseren wij jaarlijks een ANIP-oefening: gisteren oefenden we ons noodplan samen met de firma Deny”, zeg burgemeester Martine Fournier.

04/09

Waar zitten de risico’s en wat kan je doen rond brandveiligheid van jouw woning? Wat kan je doen om de zelfredzaamheid te verhogen? En wat is de meerwaarde van BE-alert? Op al deze vragen trachten de hulpverleningszone (HVZ) Fluvia en onze stad Menen een antwoord te bieden in een pop-up store ‘Brandveiligheid’ in het Stadhuis van Menen op 4, 5 en 6 september.

Je kunt je rijksregisternummer laten merken op het frame van je fiets. Dit gebeurt aan de hand van een krachtig zelfklevend label dat op het kader van je fiets wordt aangebracht. Je kan dit label gratis online aanvragen en zelf aanbrengen d.m.v. meegeleverde instructies.

Eind maart schoot de veiligheidsmonitor 2018 uit de startblokken. Verschillende inwoners van onze stad ontvingen een schrijven waarin gepeild wordt naar hun veiligheidsbeleving.

Bij gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats! Weet dat elektrische apparaten, lampen en je gsm vonken kunnen veroorzaken als je ze aan- of uitschakelt. Die vonken kunnen het gas doen ontvlammen.

Om snel te kunnen reageren in een noodsituatie, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Ken je alle evacuatiewegen thuis? Weet je bij wie je terecht kan als je tijdelijk je huis niet in kan? Weet je waar je snel de elektriciteit of de gas kan afsluiten?

Vanaf 8/01/18 zal de onthaalbalie tussen 19.30 u en 07.00 u niet meer bemand zijn op weekdagen en tussen 19.30 u en 07.30 in het weekend en op feestdagen.

Rookmelders zijn verplicht in woningen sinds 1 januari 2013 om conform te zijn. Deze regelgeving bevat een aantal verplichtingen rond de plaatsing van rookmelders in woningen.