Veilig terug naar school

Maandag is het weer zo ver, de deuren van de schoolpoort gaan weer open! Peuter, kleuters, kinderen en tieners begeven zich terug de straat op. Sommige doen dat onder begeleiding van mama of papa, oma of opa. Anderen gaan misschien voor de eerste keer alleen met de fiets naar school.

In de drukte van de eerste schooldagen dreigen sommige verkeersregels soms wel eens vergeten te worden. De schoolgaande kinderen verdienen bij de start van een nieuw schooljaar extra aandacht. Het Stadbestuur heeft er in de afgelopen weken voor gezorgd dat alle markeringen zoals fietspaden en zebrapaden opnieuw werden geschilderd. In alle schoolomgevingen is een zone 30 ingevoerd (vast of variabel).

Vanaf dit schooljaar wordt de Hospitaalstraat te Lauwe ingericht als fietsstraat. In het verleden werd de Sluizenkaai ook als fietsstraat ingericht. Dit houdt in dat automobilisten geen fietsers mogen inhalen. Fietsers mogen op hun beurt dan weer de helft van de rijbaan innemen. De snelheid is beperkt tot 30 km/u. Wij zijn er van overtuigd dat een fietsstraat de verkeersveiligheid voor fietsers verhoogt.

Voor leerlingen van de secundaire school kan u via de Provincie nog steeds de schoolfietsroutekaarten raadplegen. Voortaan kan dit ook online via www.schoolfietsroutekaart.be. Als je kind alleen naar school fietst kan je samen de route voor een eerste maal oefenen en de veiligste weg uitzoeken.

Controleer voor de eerste schooldag of de fiets van je kind aan de technische eisen voldoet. Ook een reflecterend hesje of fluo armband doen wonderen voor de zichtbaarheid in het verkeer. Doe dit niet enkel wanneer je met de fiets bent, ook voetgangers doen best iets fluorescerend aan.

Verder wordt in samenwerking met en op vraag van sommige scholen het concept van ‘schoolstraat’ verder besproken en onderzocht door de betrokken diensten in overleg met de directie, ouders/grootouders en de Lokale Politie. Een schoolstraat is een straat nabij een school waar gemotoriseerd verkeer tijdens bepaalde uren niet toegelaten is. Meestal is dit aan het begin en einde van de schooldag. De straat is toegankelijk voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs en uiteraard voor de hulpdiensten. Wie toch met de auto komt kan verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan.