Veilig op vakantie met afwezigheidstoezicht

Gepubliceerd op Zondag 16 april 2023

De zomer is op komst! Plan je een vakantie in binnen- of buitenland of ben je gewoon een langere periode van huis weg? Zorg er dan voor dat je woning geen makkelijk doelwit is voor inbrekers. Wist je dat de lokale politie tijdens jouw afwezigheid een oogje in het zeil kan houden? Een politiepatrouille komt op onregelmatige tijdstippen langs en gaat eens rond je woning en in je tuin kijken of er niets verdachts te zien is. Op het einde van je afwezigheid komt er een verslag in de bus met een overzicht van uitgevoerde controles.

Deze service is helemaal gratis, maar dien je aanvraag minstens één week voor je vertrek in, anders bestaat de kans dat je aanvraag niet meer in de planning kan opgenomen worden. Ga je met de caravan of mobilhome op vakantie? Neem een kijkje op de pagina van de dienst Veiligheid en Samenleven voor preventieve tips!

Er zijn ook heel wat eenvoudige maatregelen die je zelf kan nemen tijdens je afwezigheid:

  • Laat geen afwezigheidsbericht achter op je deur.
  • Sluit ramen en deuren van je huis, garage, tuinhuisje, roosters en hekken.
  • Laat geen sleutels op de sloten hangen.
  • Laat buiten geen ladders en gereedschap rondslingeren.
  • Geef je woning een ‘bewoonde’ indruk door bijvoorbeeld de brievenbus te laten legen, iemand je gras te laten maaien of de rolluiken tijdig te laten openen en sluiten.

Doe je aanvraag voor afwezigheidstoezicht hier