Schoolstraat in de Aug. Debunnestraat & St. Jansmolenstraat

Gepubliceerd op Donderdag 12 augustus 2021

De stad kreeg vanuit twee basisscholen in elkaars omgeving, De Kleine Prins (Aug. Debunnestraat) en Sint-Joris (St. Jansmolenstraat), de vraag om actie te ondernemen tegen de grote verkeersdrukte en bijbehorende onveiligheid in de respectievelijke schoolomgevingen. 

Ingreep

Uit verschillende overlegmomenten bleek zowel bij de stad, omwonenden als de respectievelijke scholen een draagvlak te bestaan om het principe van de schoolstraat uit te testen. Na een lange testperiode is het schoolstraatprincipe nu als definitief voorzien.

Aug. Debunnestraat & Kasteeldreef

Afsluiting voor gemotoriseerd verkeer

Het grootste deel van het gemotoriseerde verkeer zal, gedurende een beperkte periode twee maal per schooldag géén toegang hebben tot de volledige Aug. Debunnestraat en de St. Jansmolenstraat.

Deze straten worden afgesloten op volgende momenten:

  • van maandag tot vrijdag tussen 8u10 en 8u40 ’s morgens
  • van maandag tot donderdag 15u40 en 16u15 ’s avonds, behalve op woensdagavond.
  • op woensdag tussen 11u30 en 12u ’s middags
  • op vrijdag tussen 14u45 en 15u15

Daarnaast is er ter hoogte van het kruispunt van de Kerkomtrek en de St. Jansmolenstraat een blijvende knip voor gemotoriseerd verkeer. Enkel voetgangers en (brom-)fietsers zullen hier nog kunnen passeren.

Hulpdiensten

Hulpdiensten zullen ten allen tijde toegang hebben tot deze straten. 

Ouders van leerlingen en andere bezoekers

Diegene die tussen bovengenoemde momenten hun bestemming in de straat zelf hebben, wordt aangeraden om zich op duurzame manier van en naar hun bestemming te verplaatsen. 

Indien men toch zou opteren zich met de wagen te verplaatsen, kan men zich wenden tot de verschillende parkeermogelijkheden in de omgeving (naast de kerk, aan de sporthal…). Van daaruit kan men dan te voet/ met de fiets naar de bestemming gaan. 

Zowel ouders met of zonder leerlingen, schoolpersoneel, leveringen als toevallige bezoekers en passanten hebben tijdens schooldagen voor een beperkte tijd met de wagen geen toegang tot de Aug. Debunnestraat en St. Jansmolenstraat.

Buurtbewoners en bedrijvigheid

Uiteraard hopen de scholen en de stad een positieve samenwerking met de buurtbewoners en bedrijvigheid gevestigd in de desbetreffende straten. Mits buurtbewoners en medewerkers van bedrijven/diensten met parkeergelegenheid op eigen terrein voldoende motiveren waarom, biedt de stad aan hen de mogelijkheid binnen die beperkte momenten van afsluiting toegang te hebben tot beide straten. Buitenrijden uit de straten is daarentegen wel, voor iedereen, toegelaten maar dan wel stapvoets zonder dat men voetgangers of fietsers mag hinderen.

OPGEPAST: Buurtbewoners en personeelsleden van bedrijvigheid in desbetreffende straten met parkeergelegenheid op eigen terrein kunnen pas stapvoets toegang nemen tot de omgeving tijdens de momenten dat de schoolstraten afgesloten zijn, wanneer ze hun vergunning op nummerplaat voorleggen. Om dergelijke vergunning aan te vragen, moet men een aanvraagformulier invullen en terugbezorgen aan de dienst mobiliteit.  

Aanvraagformulier vergunning schoolstraten

Indienen aanvraagformulieren

  • Enkel indien je voldoet aan de gestelde voorwaarden, maak je aanspraak op een vergunning.
  • Aanvraagformulieren worden bezorgd via mail (grondgebiedszaken@menen.be), persoonlijk (aan het onthaal van de technische dienst in de Yv. Serruysstraat 28) of via de post (t.a.v. dienst mobiliteit via postadres: Grote Markt 1, 8930 Menen) 
  • Vergunningen worden afgeleverd per twee schooljaren

Verdere vragen

Voor verdere vragen en/of opmerkingen rond dit project kunt u contact opnemen met: