Twee nieuwe dichtbundels van Ereburger Willy Spillebeen

Gepubliceerd op Woensdag 06 februari
Willy Spillebeen

Vorige week zaterdag, bij het begin van de poëzieweek, werden in CC De Steiger onder een grote publieke belangstelling twee nieuwe dichtbundels van Ereburger Willy Spillebeen voorgesteld. De beide bundels werden voorgesteld aan de hand van een interview van Willy Spillebeen met Jooris Van Hulle. Willy Spillebeen las zelf enkele gedichten uit de twee dichtbundels voor.

In haar inleiding verwees schepen voor Cultuur Griet Vanryckegem naar het grote poëtische oeuvre van Ereburger Willy Spillebeen. Ze las als hommage een gedicht uit een eerdere bundel Onbereikbaar voor.

Microkosmos is de dertiende dichtbundel van Willy Spillebeen en bevat teksten die een bezinning zijn over liefde, leven en dood. De gedichten zijn zowel speels als ernstig en zowel afstandelijk als zeer direct geschreven.

De bundel Horizontale zaken biedt een unieke vertaling van 69 gedichten van de modernistische, Amerikaanse schrijver E.E. Cummings (1894 – 1962). Cummings verbleef tijdens de eerste wereldoorlog aan het Westelijke front en schreef onder meer het gedicht ‘Belgium’. Het is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Cummings debuut dateert wel pas van 1922.

Jooris Van Hulle had een interview met de dichter waarin hij polste naar de achtergronden van deze nieuwe bundels en naar de redenen waarom W. Spillebeen een hier niet zo bekende dichter als E.E. Cummings wilde vertalen. Willy Spillebeen maakte duidelijk dat Cummings een van de grote en belangrijke beatnik dichters is uit het midden van de 20ste eeuw in de Verenigde Staten die hier ten onrechte onbekend is gebleven.