Triagecentrum als buffer voor ziekenhuis en huisartsen

Gepubliceerd op Donderdag 19 maart 2020

Vanaf vrijdag 20 maart 2020 wordt het zwembad ’t Badhuis operationeel als triagecentrum. Dit op aanraden en in overleg met de huisartsenkring, het ziekenhuis en W13 (vereniging van OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen). Het triagecentrum moet in geval van nood de druk op ons ziekenhuis en de huisartsenpraktijken die door de uitbraak van het coronavirus kan ontstaan, enigszins beperken.

Concreet is het de bedoeling dat mensen die mogelijks besmet zijn met het coronavirus, na telefonisch contact met en op advies van hun huisarts, op afspraak doorverwezen worden naar het triagecentrum. Het centrum is ingericht voor mensen uit Menen, Lauwe, Rekkem, Wervik, Wevelgem en Marke.

Deze manier van werken moet voorkomen dat de zorg verstrekt in de ziekenhuizen en via de huisartsen niet overbelast wordt en/of voor extra besmettingen zorgt wegens te veel mensen te dicht bij elkaar.

Bovendien is het zwembad hiervoor een prima uitvalsbasis: tijdelijk zijn er gescheiden artsenruimtes geïnstalleerd die indien nodig (lees na contact met een mogelijks besmet persoon) snel en makkelijk volledig ontsmet kunnen worden. De artsen ter plekke bekijken de ernst van de symptomen van de doorverwezen patiënten en verwijzen op hun beurt indien nodig door naar het ziekenhuis.

We vragen met aandrang dat de mensen niet op eigen houtje naar het triagecentrum komen, maar steeds eerst contact opnemen met hun huisarts. Die maakt voor hen indien nodig een afspraak met het centrum.