Topatleet Frederik Van Lierde zwaait af in zijn Menen

Gepubliceerd op Donderdag 03 september 2020

Ereburger én Ironman Wereldkampioen 2013 Frederik Van Lierde stond mee aan de wieg van de nieuwe triatlon die op zondag 13 september in ons grensstad Menen plaatsvindt. Frederik neemt die dag deel aan zijn allerlaatste triatlon in België. Tijd voor 5 prangende vragen na een indrukwekkende carrière.

Frederik, je bent jarenlang actief geweest als toptriatleet. Waarom stopt het voor jou in 2020?

Frederik: “Je moet natuurlijk ooit eens stoppen, ik ben er ondertussen 41. Eind 2017 besliste ik samen met mijn omgeving en sponsors, om er nog 3 jaar voor te gaan. Op het allerhoogste niveau en in schoonheid afscheid nemen, dat was en is nog altijd het plan. Jammer dat COVID-19 daar anders over besliste maar ik hou mij vast aan die enkele wedstrijden die nu nog overblijven om dit te doen lukken.”

Wat ga je het meeste missen én vooral wat ga hierna doen?

Frederik “Het gevoel om in topvorm te zijn, te presteren en dan te winnen, dat zal ik het meest missen, denk ik. Anderzijds zal ik ook wel blij zijn dat de druk (van competities en presteren) van de ketel is. Sporten zal ik (hopelijk) altijd blijven doen maar dan puur voor het plezier en omdat ik het te graag doe. Dus sport zal altijd een deel van mijn leven blijven. Op 1 maart 2021 begin ik binnen defensie aan een opleiding om onderofficier te worden. Eind 2021 zal ik dan verantwoordelijke voor alle topsporters worden binnen defensie. TSD (Topsport Defensie) is een project waar ik zelf al deel van uitmaak sinds december 2004. Mijn ervaring binnen topsport doorgeven en de volgende generaties bijstaan waar nodig, dat zal dus mijn nieuwe job worden. Ik kijk er alvast enorm naar uit!”
 
Hoe én waarom zette je ooit de stap naar triatlon?

Frederik: “Ik startte heel jong als zwemmer bij MZK. In mijn tienerjaren maakte ik de overstap naar KZK en kwam ik ook in aanraking met triatlon, via Didier Volckaert en Henk Wekking. Omdat ik naast het zwemmen ook behoorlijk goed kon lopen, was mijn interesse snel gewekt. In oktober 1996 won mijn naamgenoot Luc Van Lierde dan op Hawaii en toen heb ik beslist om te ‘stoppen’ met competitiezwemmen. Triatlon zou mijn nieuwe sport worden. 1997 was mijn eerste seizoen als junior in triatlon.”
 
Wat zijn je 3 mooiste momenten in je sportcarrière? Eentje kunnen we al raden natuurlijk: Hawaii 2013.

Frederik: “Klopt, Hawaii 2013 zal voor mij altijd heel bijzonder blijven. Daarnaast ben ik ook wel heel trots op mijn 5 overwinningen in Ironman France, Nice (2011, 2012, 2013, 2017, 2018). Mijn sterkste wedstrijd ooit (volgens mij), was in Nice 2013 toen ik het parcoursrecord scherper zette op 8u08’59”. Als 3de moment zou ik Ironman Lanzarote 2019 kiezen die ik kon winnen exact op mijn 40ste verjaardag. Een uitdaging toch wel en het lukte me dan nog ook om mijn 9de volledige Ironman te winnen op die dag.”
 
Wat doet het je om uitgerekend in je thuisstad waar je ereburger bent ‘af te zwaaien’?

Frederik: “Best wel emotioneel eigenlijk, nog meer dan ik verwacht had. Het komt nu allemaal heel dicht bij en ik kijk er enorm naar uit. Samen met mijn broer Vincent, Ruben Vandevoorde en Henk Wekking zijn we al maanden bezig om de Decospan Triatlon Menen te organiseren. Een triatlon over de halve afstand (1,9 - 90 - 21) op 13 sept. Met volledige steun van Stad Menen en alle bevoegde en noodzakelijke instanties ben ik ervan overtuigd dat er een schitterend sportspektakel zal plaatsvinden op zondag 13 sept in en rond Menen. En ondanks de corona situatie moet dit gewoon een heel mooie dag worden. De beperkingen op het aantal toeschouwers zijn voorlopig van kracht maar dat wil niet zeggen dat iedereen binnen moet blijven. Voor je eigen deur, in je eigen straat, zonder dat mensen in groepen al te dicht (en met te veel) bij elkaar gaan staan. Dat lijkt mij een ideaal scenario om iedereen nog een laatste keer te begroeten. Vele mensen hebben waarschijnlijk nog nooit een triatlon ‘live’ kunnen meemaken, dus uniek toch dat we dit in Menen kunnen doen. En ook de volgende jaren zullen we dit blijven doen!